Хасково

Изгонените роми разбиха вратата и се самонастаниха

Шинка с 9-месечното бебе

Шинка с 9-месечното бебе

Един месец отсрочка даде община Хасково на семействата от бл. 42 в кв. „Орфей“. До нова година ромските фамилии трябва да платят на куп дължима сума за наем на общинското жилище, което обитават, в противен случай ще трябва да го напуснат.

Haskovo.info припомня, че в петък първото ромско семейство бе изведено от общинското жилище. 26-годишната Шинка Арсова, съпругът й и двете й деца, които са на 9 месеца и 2 години бяха изведени от апартамента и вратата им бе подменена, за да не могат да се върнат. 

Тази сутрин обаче се оказа, че фамилията е разбила желязната врата и се бе настанила обратно в общинското жилище. Без ток и без мебели ромите бяха изкарали уикенда в старото си жилище. Апартаментът, който обитава семейството заварихме в окаяно състояние.

Спалнята

Спалнята на ромското семейство

Дупките по стените и таваните зееха във всички стаи. Вместо стъкла на някои прозорци и врати имаше фазер. В стаята, която се предполага, че е кухня, бе проснато пране на едно въже, а на земята бе оставена тенджера с обелките от варени картофи. Чиниите и купичките, от които семейството се храни бяха разпиляни по земята. На пода бе и импровизираното им легло, на което спеше и деветмесечното бебе. Близо до кюмбето, в което ромите горят, каквото намерят.

Шинка и семейството й дължат 3000 лева от неплатени наеми на община Хасково. Това означава, че не са плащали повече от 10 години. „Исках да им дам 300 лева ама те не ми ги искат. Искат всичко. Откъде да ги взема“, жалваше се жената. 

Над 30 са семействата, които дължат по над 1 000 лева в този блок, коментира заместник- кметът на Хасково Нели Станева. Общо 75 са социално слабите, които живеят там срещу нисък наем, който обаче не плащат. Правили сме компромиси стотици пъти, но ситуацията си остава непроменена, допълни Станева.

Заради окаяното състояние на блока Община Хасково ще търси начин да кандидатства за финансиране за саниране. Надяваме се, че ако това се случи, наемателите ще пазят повече, заяви Нели Станева.

Кухнята с простора

Кухнята с простора

Вратата на терасата е с фазер

Вратата на терасата е с фазер

Тенджерата с обелки от варени картофи

Тенджерата с обелки от варени картофи

Холът

Холът

Банята

Банята

Посуда по земята в килера

Посуда по земята в килера

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ем нямам думи
ем нямам думи
07.12.2009 13:37 13:37

хора ли живеят там или кво??как ще се научат да пазят не ми е много ясно!!жалко за децата,иначе да ги гонят,никаква милост за такива свине.тях където и да ги вкараш ще го направят същото.отвънка на поляната да спят

сталин
сталин
08.12.2009 9:31 9:31

И като ги осъдят какво?Мангала какво да му вземат?
Ама каде са ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО????????????Пак си затварят очите СРАМОТА!!!Или са запразнили :D Това не е град това е ДЖУНГЛА.Браво на УПРАВЛЯВАЩИТЕ САМО ТАКА

АЗ
АЗ
08.12.2009 8:59 8:59

НЕ ДА ГИ ОСТАВЯТ АМИ ДА ГИ ОСЪДЯТ ДАЖЕ ЗА ТОВА,ЧЕ СА НАПРАВИЛИ ТАКОВА НЕЩО С ОБЩИНСКО ЖИЛИЩЕ!!!!!!

сталин
сталин
08.12.2009 7:50 7:50

Аз мисля,че трябва да бъдат изселени в узунджожо.Ама няма как да стане.Нали сега им правят нови кооперации там ще ги настани г-н ИВАНОВ.МРЪСНА СГАН МИЗЕРНА.

Дизел-фен
Дизел-фен
07.12.2009 19:19 19:19

Ама ние сме си виновни! Никой не им държи сметка! Защо чак след години се търсят някакви пари? Защо се чака толкова? Тези институции не работят правилно -Разрушили са апартамента тези роми.Не работят,само помощи искат,правят деца като полудели,и след 20 години в България ще има само роми и всичко ще прилича на бунище!

Alo Alo
Alo Alo
07.12.2009 18:03 18:03

I kvo..agenciqta po zashtita na dedeto da im gi otneme,i da gi prati vuv nqkoi dom.Togava koi pak shte im plashta izdrujkata..ot nashiq djob.Pravo kaza Boiko,koito pravi deca da si gi gleda.Da gi prashtata vuv rezervati kakto indiqncite edno vreme

пепа
пепа
07.12.2009 18:01 18:01

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: те не заслужават нищо -и на марс да ги пратиш те ще унищожат всичко както и в момента :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Горан Славов
Горан Славов
07.12.2009 16:54 16:54

Взривявай! От това не става блок. Само мероприятията по ДДД и ДЦД(дециганизация и дезинфекция) ще струват на държавата повече от построяването на два нови блока. Да им купуват места за първия полет до Марс и там да си строят Цигания!
Прав е г-н Стоянов, тези същества май са човекоподобни, но само подобни!

Фенът
Фенът
07.12.2009 16:50 16:50

Ще се изкажа малко цензурирано,за да не ми махнат коментара. :oops: На тази липсваща брънка между хората и маймуните(мангалите имам предвид),трябва не да им се санира блока,а да им се изгради просторен,строго охраняван лагер или резерват!Там трябва да се трудят,защото както ни учеха едно време, така маймуните са станали човеци! :idea: Не е нужно държава и община да ни харчат парите за друго,освен горното,поради простия факт че и в палат да ги настанят,след няколко месеца и той така ще изглежда!

Румен Стоянов
Румен Стоянов
07.12.2009 14:07 14:07

Като видях снимките и ми до драйфа,честно!Как може бе кви са тия лешове!Общината им дала жилище,а те как го стопанисват?Коко млади български семесйтва нямат жилища или са с кредити,които връщат лишавайки се от всичко!?А ,тези животни цял живот държавата им е длъжна-ни ток,ни вода плащат,даже и жилища им осигурила,а те?!Не искам такива навлеци да са на гърба ми и данъците ми да отиват за тази изроди!Щом ние можем и те могат,стига са се оправдавали само,сган мързелива!Община Хасково моментално да изгони всички роми от блока!Да го ремонтира,но за мен той е пропит с ромската нечистоплътност и мизерия и е за събаряне,и да настанят български семейства !

Meri
Meri
07.12.2009 13:59 13:59

:shock: Оле ужас,там живеят деца :shock: Няма ли в тоя град Агенция за защита на детето.На тези хора трябва да им бъдат отнети не само жилищата ,но и родителските права :shock:

mimi
mimi
08.12.2009 11:57 11:57

na tqh tova im e zalojeno prirodno kef im e da jiveqt v mizeriq i decata si taka u4at takiva sa navsqkade po sveta ciganite sa si cigani kadeto i da sa

Back to top button