Хасково

Иван Енчев взе Националната литературна награда „Георги Караславов“

Иван Енчев

Иван Енчев

Писателят Иван Енчев получи Националната литературна награда за проза „Георги Караславов“. Призът е учреден от Съюза на българските писатели и община Първомай, в чийто днешен квартал Дебър е роден авторът на „Снаха“.

Националната награда  се присъжда на Иван Енчев за романа му „Кървав пелин“. Тя  бе връчена на официална церемония от председателя на СБП Николай Петев. Читалище „Св.Св.Кирил и Методий – 1894 „и местният Клуб на дейците на културата  удостоиха  Енчев със специалната награда „Муза 2010„, а кметът  на Първомай Ангел Папазов му връчи диплом.

Иван Енчев е роден през  1942 г. в с. Шивачево, област Велико Търново. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1970 г. живее в Хасково. Работил е като журналист във вестниците „Хасковска трибуна“ и „Шипка“, бил е кореспондент на БТА. Автор е на 13 книги, от които 4 стихосбирки. Белетристичните му творби, изградени на основата на действителни исторически събития,  отразяват съдбата на българските бежанци, прокудени  от Беломорска и Одринска Тракия, и на  техните потомци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button