Регион

Децата от институции не познават домашните животни

Теодора ТодороваПриемните семейства в областта са много малко и са само в градовете Хасково и Димитровград„, каза по време на семинар на тема „Приемна грижа- предизвикателства и реалност“ началникът на отдел „Социални дейности“ към община Димитровград Милена Тодева.

6 са приемните семейства в Димитровград, две от тях са подали заявления да станат професионални. В Хасково броят им е 2. Едно от децата, когато е заживяло в такова семейството, не е познавало домашните животни, не е било виждало влак, разказа началникът на отдел „Закрила на детето“ в Димитровград Гинка Сталева. Приемната майка, която е учителка, е споделила, че сега вече то е едно от най-много пътувалите деца из страната, защото новите му родители го водят редовно на екскурзии.

В документален филм за друго приемно семейство от Димитровград майката споделя, че когато детето е дошло у тях, е помислило обелен лук за ябълка и е започнало да го яде. Не е било виждало и огледало. „Социализацията на децата от институциите е голям проблем. Там те губят много от заложените в тях способности“, споделиха специалистите по време на форума. 

В него участие взеха председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани, Ивайло Иванов– изпълнителен директор на агенция „Социално подпомагане“- София, Даринка Янкова– зам.- изпълнителен директор на Национална агенция „Социално подпомагане“, Светлана Ангелова- председател на Парламентарната комисия по труда и социалната политика, депутатът Иво Димов, кметът на Димитровград Стефан Димитров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
az
az
01.02.2011 8:43 8:43

ами ащо няма приемни семеиства,защото процедурите са тромави….а недай си Боже нещо се случи….помислете,аз имам две деца и винаги съм искала да вземам от дома дечица,…АМА НЕ МОЖЕ….и е незаконно да го продадеш на някои които ще му осигури супер бъдеще,ама е законно да го оставиш в дом за отглеждане и даже да вдигаш скандали ако детето се разболее в дома, че не го гледат или защо му дават такова лекарство/примерно/

Back to top button