Пегасите на Южна пролет заминаха за София и Пловдив

Хасково

Южна пролет

Радослав Чичев

40-тите литературни дни Южна пролет завършиха. Тази вечер на тържествена церемония в театъра председателят на журито на конкурса за дебютна литература проф. Боян Биолчев обяви новите лауреати, а кметът Георги Иванов им връчи статуетките “Пегас”.

Голямата награда за поезия взе радиоводещият в БНР Радослав Чичев със стихосбирката си “От прашинката на деня”. Сценограф по образование, Димитър Шопов получи отличието за проза с книгата си “GAVAZOV: Художникът на една история”. 

На Тодор Карагяуров, сценарист в “Шоуто на Слави”, бе присъдена наградата за киносценария за пълнометражен филм “Зелени очи”, негова дипломна работа в НАТФИЗ. КДК връчи приза за автор от Хасково на Кристина Овчарова за детската и книга “Фокси”, а Тракийското дружество – на Лора Динкова за стихосбирката й “Отключено безвремие”.

Южна пролет

Димитър Шопов

Награди, осигурени от спонсори, зарадваха поетесите Снежана Живкова и Петя Кукудева, и белетристите Филип Лхамсурен и Владимир Сунгарски.

Председателят на Общинския съвет Иван Иванов връчи наградата “Александър Паскалев” за цялостен принос в областта на литературата и изкуството на поета Петър Василев. На сегашното ято на “Южна пролет” пожелавам вдъхновени творчески пориви, каза майсторът на стиха. В почетната книга на носителите на наградата “Александър Паскалев” той написа: На литературно Хасково – успех от вчера, нине и до век!

40-те литературни дни “Южна пролет” са неоспоримо доказателство за приемственост, традиция, която ние ще продължим и в бъдеще, каза на финала на празника кметът Георги Иванов.

Южна пролет

Тодор Карагяуров

Южна пролет

Петър Василев

Южна пролет

Кристина Овчарова

Южна пролет

Публиката

 

Вашият коментар