Хасково

Юрисконсултът на ДНСК не успя обясни защо обжалва отмяна на глоба на общината

Единият от подходитеЮрисконсултът на ДНСК Димо Узунов получи критики от председателя на Административен съд – Хасково Теодора Точкова, че не е мотивирал жалбата си срещу решение на районните магистрати. С него се отменя глобата от 5 000 лева, наложена на община Хасково за това, че подстъпите, свързващи главния път с мотопистата край града са незаконни.

Трябваше да оставя жалбата ви без движение„, обясни съдия Точкова на юрисконсулта. Тя предостави възможност на Узунов са изрази мотивите си устно. Той направи опит да обясни какви са причините ДНСК да обжалва решението на Районния съд, но срещна неодобрението и съжалителните усмивки на прокурора и адвокатите в залата, които изчакваха да дойде ред на техните дела.

В крайна сметка съдия Точкова даде на Узунов възможност да мотивира жалбата си писмено в 3-дневен срок. Прокурор Елена Катранжиева и адвокатът на общината Иван Иванов бяха категорични, че жалбата от страна на ДНСК е неоснователна и помолиха Административния съд да потвърди решението на районните магистрати.

Историята:
През януари тази година първоначално Районен съд – Хасково отказа да образува дело по жалбата на кмета, тъй като според Закона за устройство на територията наказателни постановления, с които е наложена имуществена санкция на юридически лица и еднолични търговци до 5 000 лв. включително, не подлежат на обжалване.
Месец по-късно обаче Хасковският административен съд върна делото за ново разглеждане. Мотивът – Законът за устройство на територията е в противоречие с Хартата на основните права на ЕС.
Районен съд – Хасково възобнови делото. На него стана ясно, че  през август миналата година от РДНСК – Хасково са направили проверка на мотопистата по сигнал на Областно пътно управление след сформиране на междуведомствена комисия от Областна администрация. Строителните експерти са констатирали незаконен строеж – двете пътни връзки към мотопистата и земно-насипна площадка с размери 100х150 метра. Показания дадоха и бивши състезатели и организатори на мотосъстезанията през 80-те години, които бяха категорични, че и тогава и сега подходите към мотопистата са си едни и същи и нищо не се е променяло през годините.
Съдът назначи тройна съдебно-техническа експертиза. Заключението на специалистите е, че за свързването на мотопистата с главния път е използван съществуващ полски път. През юли Хасковският районен съд отмени наказателното постановление на ДНСК – София, с което на общината й бе наложена санкцията от 5 000 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
20.09.2012 9:24 9:24

Как да защити момчето като делото е измислено. Това е поредното скалъпено дело срещу кмета от ГЕРБ, та да няма мотописта в града. Браво на момчето. Поне не се прави на ударен.

гост
гост
20.09.2012 9:45 9:45

сега да видим точкова чии интереси защитава, разбирасе, че трябва да има цирк

Back to top button