Хасково

Забранено е паленето на открит огън в пожароопасния сезон

Забранено е паленето на открит огън по време на пожароопасния сезон, напомнят от хасковската Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.


Целта е недопускане възникването на пожари. За повишена бдителност се призовават стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвената кампания, към по-висока отговорност при дейности в житните масиви или в близост до тях.

Като най-чести причини за възникване на пожарите се установяват небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност и късо съединение.

Основен процент от пожарите в земеделски и жилищни имоти са причинени от хора, които след разчистване на имота си, палят събраните сухи треви и отпадъци. Впоследствие огънят се разраства и преминава в съседски имоти.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. Представителите на туристическите дружества, организаторите на различни прояви в горските територии, както и ръководителите на сдружения на ловците и риболовците, са длъжни да инструктират участниците относно правилата за пожарна безопасност и изискванията за защита, преди всяко пребиваване в гората.

Поради наличието на много сухи треви и храсти през този сезон е изключително опасно изхвърлянето на незагасени цигари. Честа причина за пожар са изхвърлени фасове от движещ се автомобил.

Лице, забелязало пожар в горските територии, незабавно трябва да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане на спешни повиквания към единния европейски номер 112.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button