Хасково

Преброиха 67 двойки белоглави лешояди в Източните Родопи

Белоглави лешояди67 двойки белоглави лешояди със заети гнезда са преброили през февруари от Българското дружество за защита на птиците в Източните Родопи. Двойките в района са със 7 повече от миналата година. Посетени са всички гнездови скали по поречието на река Арда. В момента 49 от тях са пристъпили към мътене. Останалите все още строят гнезда и демонстрират брачно поведение.

Колонията на белоглавите лешояди в района на Маджарово е една от най-големите на Балканите и е от съществено значение за опазване на вида в региона, уточняват от БДЗП. Именно заради това градът се е превърнал в притегателен център за туризъм.

Данните от мониторинга показват, че от края на 80-те години, когато размножаващите се двойки са били едва 13, се наблюдава постепенно увеличаване на популацията. Тази година, при 26-тото преброяване, беше отчетен абсолютен максимум на популацията. Наблюденията ще продължат до края на размножителния сезон през август, когато и последните малки се очаква да напуснат гнездата и да се отправят на младежки скитания в Близкия Изток.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button