Хасково

Младите фермери с помощ през новия програмен период

ЗаседаниеПрез новия програмен период 2014-2020 г. в сектор „Земеделие“ ще се даде приоритет на младите фермери.

Това стана ясно на заседание на Областния съвет по земеделие и гори, председателствано от и. д. областен управител Кадир Исов. Акцент ще падне и върху малките земеделски стопанства с площ под 30 хектара и ще има подпомагане на декар площ, което ще е обвързано с производството.

На заседанието бе актуализиран състава на съвета, в който вече влизат представители на 11-те общини. Бяха поставени важни въпроси, част от които залагането на конкретни изисквания към ползвателите на пасища, които да осигурят пожарообезопасяването на дейността си. Само за периода 15 юни-15 август в областта са станали 9 големи пожара поради неспазване на противопожарните мерки от ползватели на пасища, информираха от ОУ ПБЗН-Хасково. Другият проблем, поставен от управлението, бе задължителното косене и почистване в планинските райони в Югоизточна България да се регламентира както за равнинните райони до 15 юли. Сега това става до 15 август и съвпада с пожароопасния сезон. „По тези въпроси вече се работи. Те са поставени на вниманието на съответните министерства и се разглеждат в работните групи на Народното събрание“, каза областният управител.

ЗаседаниеЕкспертите от местния офис на Националната служба за съвети в земеделието са разработили безплатно над 700 проекта по Мярка 141 на стойност над 10 млн. лв. Още толкова са средствата, с които са финансирани 200 проекта на млади фермери. Тези данни изнесе пред съвета координатора на офиса в Хасково Тодор Тодоров. Той акцентира върху проблемите през изминалия период, които да не се допускат през следващия. Един от тях е невъзможността да се осигури оборотен финансов ресурс, което води до неусвояване на средствата по редица проекти. Изходът е в гъвкавия подход на банките, които трябва да поемат разумен риск, каза Тодоров.

На заседанието бяха обсъдени мерки за подпомагане на дребните животновъди, които на практика са хиляди в областта. Те трябва да се стимулират, за да покрият изискванията за категоризация, да участват под формата на сдружения по проекти за организирани животновъдни ферми и за тях да се предвиди гарантирано подпомагане, например под формата на предоставяне на общински терени за фермите им. Работи се и по въпроса за оптималното райониране на териториите, които имат право да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони, информира Исов.

От ОД „Земеделие“ изнесоха подробен доклад за дейността си. Хасковска област е на трето място след Кърджали и Благоевград по брой подадени заявления към Областната разплащателна агенция – общо 11 094 броя за периода 1 март-1 юни 2013 г. 5258 са бенефициентите, регистрирани само по схемата за тютюн, а 839 – тези по схемата с животни. През периода 2009-2013 г. най-голям е делът на регистрираните земеделски производители с обща площ от 1 до 10 хектара.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button