Хасково

Атанас Ванчев дьо Траси дарява имот на общината за музей

СрещаАтанас Ванчев дьо Траси, който тази година бе удостоен с наградата „Александър Паскалев“, изяви желание да дари на общината имот, в който да бъде създаден музей, съобщават от пресслужбата на кметството.

Желанието си той обяви при посещението си при кмета Добри Беливанов.

Тепърва Атанас Ванчев дьо Траси ще се консултира с юристи как да стане това и точно къде ще бъде имота.

Идеята му е да бъде обособен музей, в който да се изложат неговата библиотека, включваща хиляди томове, награди и вещи, произведения на изкуството.

Дьо Траси е награден от президента с орден „Стара планина“ през 2010 г. за заслуги към българската и световната култура и във връзка с неговата 70-годишнина. Той е лауреат на Френската Академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската Академия за литература, редовен член на БАНИ, редовен член на Европейската Академия за Наука, Изкуство и литература.

Хасковлията е доктор honoris causa на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на световното движение на поетите Poetas del Mundo (8000 члена от цял свят). Той говори български, френски, руски, английски, италиански,арабски език, испански. Посланик е на мира. Атанас Ванчев дьо Траси е роден в Хасково през 1940 година. Живее във Франция от 1966 г.  Завършил е Сорбоната (френска литература, старогръцка, латинска поезия и философия), има магистърска степен с труда си „Поетика и метафизика в творчеството на Достоевски“ и докторат на тема „Символика на светлината в поезията на Пол Верлен“.

Дарител на картини на Националната художествена галерия и националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и на музея в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Михайлова
Михайлова
11.05.2016 17:28 17:28

Браво !

зрънчо
зрънчо
11.05.2016 17:30 17:30

пак фантазии и шменти капели някакви ,в кой свят живеят

Мим
Мим
11.05.2016 18:37 18:37

Не знам как може да се реагира негативно на такива хубави новини.

Анонимен
Анонимен
11.05.2016 18:41 18:41

какво точно му е позитивното на това – някакъв човек иска да го направят приживе по-известен отколкото е, каква е ползата за обществото от това

HASKOVLIA
HASKOVLIA
11.05.2016 22:10 22:10

DOSTOEN BALGARIN PATRIOT.

Back to top button