Хасково

Кандидатгимназисти от Хасковско масово се записват в София и Пловдив

Кандидатгимназисти от Хасковска област повече от предходни години са се записали след първо класиране в гимназии в София и Пловдив, съобщи за Haskovo.info началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов.

Тенденцията е особено засилена в Димитровград и Свиленград. Там 6 деца, приети на първо класиране в ПМГ „Иван Вазов“ и СОУ „Д-р Петър Берон“, са се записали в столични и пловдивски гимназии. Техните места се очаква да бъдат заети на второ класиране.

Отделно, повечето от 21-те седмокласници, които кандидатстват от други области на страната, не са се записали в Хасковско. Десетина от тях например не са се записали в ГПЧЕ „Асен Златаров“.

Haskovo.info припомня, че резултатите от второ класиране ще бъдат обявени на 4 юли.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Родител
Родител
01.07.2016 19:27 19:27

Това не е ли показателно какво мислят трезвите хора – родители и ученици, за образованието в града! Те не искат да запиват децата си в елитните Хасковски гимнази като езикова и математическа. Догодина да се одобри приемът само на двете, че да вземат да влязат и тези ученици с двойки на външното оценяване. Тогава „елитността“ не тези гимназии ще е пълна!

Ива Иванова
Ива Иванова
25.07.2016 18:20 18:20

За нивото на образованието в елитните гимназии в градовете Хасково, Пловдив и София не мога да дам категорично мнение тъй като имам поглед върху образованието в елитна гимназия само в един от градовете, като родител на ученик, заинтересован от качествено обучение. Нивото на образованието от хасковско училище до седми клас, даде възможност на детето ми не само за равни, а дори и по-силни резултати от болшинството от учениците от големите градове. Общият бал за кандидатстване в гимназиите даде възможност на детето ми да се класира на челните места и в Софийски гимназии с най-висок бал. Подчертавам, този успех е в резултат на качеството на обучение в хасковско училище и с помощта на специализирани курсове по Български език – воден от учител по Български език от математическата гимназия в Хасково и по математика, воден от учителка също от математическата гимназия. Не мога да преценя какво е качеството на обучение в елитните гимназии в големите градове, тъй като не съм нито педагог, нито филолог, нито математик. Като родител само мога да твърдя, че ниво на обучение в по-големите градове не е кой знае колко по-високо. Моите очаквания поне за сега не са оправдани, може би крайният резултат ще бъде показателен. Смятам, че основният фактор за качествено обучение са преподавателите, а отговорността, заинтересоваността и желанието за работа на преподавателите, май е обратно пропорционална на големината на града. Прекаленото самочувствие и безотговорност на болшинството от ученици, родители и учители в големите градове унищожават качеството на обучението. Основните проблеми на цялото общество, породени от безхаберие, алчност, мързел и егоизъм са настанени и в българското образование. За мен основната причина гимназистите да се ориентират към по-големите градове е в по-голяма степен икономическа и очакване за по-добра реализация. Дано големите градове обаче, не се окажат старт за напускане на страната, а да оправдаят очакванията на младежи и родители за по-добър живот.

друг родител
друг родител
28.07.2016 15:35 15:35

Нормално ли е да учиш в „елитно училище“ и да плащаш допълнително за частни уроци за да се подготвиш за кандидатстване???

Back to top button