Хасково

Червен код за опасност от пожари в Хасковско, палят при чистене на пасища

Червен код за опасност от пожари е обявен за следващите 48 часа в Хасковска област.

От областната противопожарна служба предупреждават да не се пали огън на открито. Зачестяват и пожарите причинени от почистването на пасища, след което тревите се палят и огънят се разраства.

За последните дни така изгоряха 15 орехови дръвчета в градина в ивайловградската местност „Колибаря“ и 20 декара лесонепригодни площи и пасище край харманлийското с. Дрипчево.

Огнеборците са били общо на 38 сигнала за произшествия. 70 квадрата покрив на селскостопанска постройка и 20 бали фураж са изгорели в двор на къща в димитровградското с. Странско след запалване на сухи треви. 20 бали фураж са изгорели и в тополовградското с. Орешник.

Вчера вечерта пък психично болна жена е запалила входната врата на апартамент на съседи на димитровградската ул. „1-ви май“.

Във връзка с обявения червен код, заместник-областният управител Валентин Ангелов изпрати писмо до кметовете на общини в област Хасково, до Държавните горски стопанства, до Директора на областна дирекция МВР Хасково, Директора РД ПБЗН – Хасково, EVN Bulgaria електроразпределение АД – Пловдив, ЕСД ЕАД – МЕР – Хасково. В писмото се съобщава, че за периода от 25 юни до 25 юли на територията на областта са станали 98 пожара. Те са засегнали и унищожили 206 дка посеви от пшеница, 124 кв. м. покривни конструкции, 30 дка гори, 200 дка лесонепригодни площи, 10 620 бали слама.

Най-честите причини за пожарите са неправилното и небрежно боравене с огън на открито, както и неизправна селскостопанска техника.

„Напомням ви, че със заповед от 25 април 2016 г. е обявен пожароопасен сезон, който продължава до 15 ноември 2016 г. В същата заповед са набелязани противопожарни мерки за недопускане възникването на пожари в горите, земеделските земи и пасищата. Заповедта ви беше изпратена за сведение и изпълнение“, припомня в писмото си Ангелов. Той настоява за стриктно изпълнение на мерките за противопожарна безопасност и превантивна работа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button