Хасково

Природозащитници питат общината за бездомните кучета, законните са 657

След вчерашната публикация на Haskovo.info за проблема с бездомните кучета в Хасково в редакцията се получи писмо от сдружение „На Ти с Природата“ – организация, която се бори с нежеланието и безхаберието на общини и държава, по отношение на решаване на проблемите, свързани с безстопанствените животни.

Природозащитниците казват, че от 2008 г. кметовете имат няколко задължения, съгласно Закона за защита на животните. Те трябва да изискват и контролират идентификацията и регистрацията на кучета на територията на общината и да налагат глоби за изоставяне на животни. От общините трябва да създадат и осигурят дейността на приют или кастрационен център на своите територии и да осигурят ефикасна програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, финансирана със събраните такси от регистрираните домашни такива.

Като пример за добра програма и добра работа от сдружението посочват общините Ботевград, Бургас, Добрич, Шумен.

От пресслужбата на община Хасково съобщиха за Haskovo.info, че от 2005 г. се води регистър на кучетата, като сега в него има 657 животни. От кметството уточниха, че когато едно куче умре, то се отписва от регистъра. Глоби за изоставяне на животни пък не се налагат, като от общината обясниха, че причината е трудното доказване на този факт. Приют в Хасково няма, както и кастрационен център, като при спешни случаи със зли кучета се използва този в Димитровград, както писа вчера Haskovo.info.

Що се отнася до програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета от общината отговориха, че се работи по въпроса.

Haskovo.info припомня, че на пресконференция в края на миналата година хасковските Зоодоброволци съобщиха, че по техни сметки в Хасково има близо 1500 бездомни кучета.

При население на Хасково 72 336 жители, това прави заедно с регистрираните животни, по куче на 33 хасковлии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
стойчо
стойчо
17.08.2016 16:29 16:29

Града се напълни с псета бродят на групи лаят нападат хора а пък общинарите нищо не правят само се обясняват и замотават хората с празни приказки

Анонимен
Анонимен
17.08.2016 18:58 18:58

Трябва организация да се улавят бездомните кучета и да се пускат в дворовете на къщите на Добри Беливанов или Делян Добрев – двете недоразумения на Хасковската местна власт (едното в сянка, другото скоро със склероза и памперс).

Гост
Гост
18.08.2016 0:48 0:48

Колко тъжно е съзнанието на човечетата, произхождащи от българския род, колко тъжно!!! Както на населението, така и на управата!!!

Нямам склероза
Нямам склероза
18.08.2016 1:00 1:00

Склероза и памперс – смешно ама си е така :(
Тоя не беше преди време кандидат за кмет от СДС и тогава излезнаха едни документи дето бил дал държавни пари на хасковския филиал на какъв беше там ВУЗ, че да приемат дъщеря му няколко дни преди вота и така и не стана кмет тогава, понеже документите си бяха реални?

Зоодоброволка - Хасково
Зоодоброволка - Хасково
18.08.2016 11:17 11:17

Ето как всъщност нещата не опират до овладяване на популацията и въобще бездомните животни, а просто до политика !!! Започна първата програма за овладяване на популацията в град Хасково преди два дни, а трябваше да започне преди 10 години… Само преди година се чудехме как да спрем предишната власт да ги избива най-безцеремонно пред очите ни. Сега ако не се контролират стопаните с глоби, а винаги може да се докаже чрез косвени и веществени доказателства кучето на кого е), колкото и труд и усилия да се хвърлят в овладяването на популацията, никога няма да има край… Не е въпроса да плюете и да насочвате политически погледи, към проблем, който няма нищо общо с политика, защото всеки един от вас плювалници има вероятно баба, дядо из вилните зони и на село с някоя Некастрирана женска, която бълва два пъти годишно по 10 бездомни….. Няма община или организация, която да ви смогне… Вие си стойте вкъщи на фейса и си плуйте колкото щете, а ние ще се мъчим да си покрием сметките по клиниките и ще забърсваме засъхналата кръв от багажниците на колите си от поколенията идващи от дворовете ви и дворовете на вашите комшии, братовчеди и баби….

Back to top button