Регион

Виновникът за големия пожар в Тополовградско причинил и друг с 60 000 изпепелени декара

Стотици пожарникари, горски служители, военни, полицаи се опитват да овладеят огнената стихия в Тополовградско, която вече се пренесе на територията на Харманли и Гълъбово, съобщават от областна администрация.

Задържан е земеделецът е неговите работници, които при почистване на терен с трактор са предизвикали пожара. Полицията е установила, че земеделецът е виновен и за друг горски пожар, при който в Сакар са изпепелени 60 000 декара.

„Не сме допуснали и няма да допуснем хората от селата Българска поляна, Орлов дол и Черепово да бъдат пряко засегнати от пожара. Правим всичко възможно да опазим тях, животните и имуществото им“, заяви областният управител Станислав Дечев. От сутринта губернаторът и заместникът му Валентин Ангелов следят на терен кризисната ситуация в Сакар планина. На жителите на застрашените села е осигурена медицинска помощ. На евакуираните над 50 човека е предложен временен подслон. Няма бедстващи хора.

Над 10 хиляди декара площи вече са изпепелени. Сред тях най-висок дял имат горските масиви-предимно борова и широколистна гора.

Обхванатите от огъня терени са труднодостъпни и на места непроходими. Обявеното бедствено положение остава в сила. Сега на терен работят 22 противопожарни екипа от цялата страна, всички служители на югоизточното държавно горско предприятие, полицаи, военни, доброволци.

„Районът на пожара се следи и при необходимост ще бъде извикана и помощ по въздух“, увери Дечев. В момента изключително трудният за обхождане терен се обработва от тежка техника на Мини Марица Изток. Идеята е чрез просеки в гората да се пресече разпространението на огъня.

Пътните отсечки Стара Загора – Свиленград и Тополовград – Харманли остават затворени. Всички противопожарни екипи остават на място, защото температурите вече се повишиха, а от сутринта духа силен северен вятър, който на моменти мени посоката си и разгаря огъня.

Пожар

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Име
Име
01.09.2016 7:35 7:35

Бахти смотаната държава

Бай Янко
Бай Янко
01.09.2016 21:52 21:52

Всички в Тополовградско, знаят кой е виновникът! Защо държавата мълчи? Не напразно пиша „Държавата“ с малка буква – сещайте се! Защото този ,така наречен „фермер“, е един от кръгът на ДПС,хранилката им.Софиянец,който „обработва“ земи – да бе ,да! На това и малките деца няма да се хванат.Само пасища, щото там са най-лесните субсидии. ха да видим, колко им стиска на власт-имащите!

Анонимен
Анонимен
02.09.2016 0:40 0:40

и колко пъти да пали

Back to top button