Хасково

Кошмарни задръствания пред Механото заради прибирането на учениците от „Рилски“

Големи задръствания от автомобили и пешеходци се образуваха около 17 часа по бул. „Съединение“ в района на ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ в Хасково.

Причината бе прибирането на учениците от ОУ „Св. Иван Рилски“, които от 15 септември са преместени в Механото заради очаквания ремонт на тяхното училище.

Задръстване

Родителите на децата бяха паркирали в дълга колона, стигаща в единия край чак до пресечката преди Спортното училище „Стефан Караджа“. Там се опитваха да се вредят и таксита. Отделно колите по булеварда са повече заради час пик и прибирането от работа на много хасковлии.

По булеварда в района трудно се преминаваше и в двете посоки, като ако по това време от там трябваше да мине линейка или пожарна ситуацията щеше да се усложни максимално. На пешеходната пътека пък бяха от Общинска полиция.

Задръстване

Родители споделиха пред Haskovo.info, че от началото на учебната година всяка сутрин и вечер се образуват подобни задръствания. Хората още не са свикнали да водят и прибират децата си от тук. Отделно пред Рилски не са се образували такива колони от коли, защото там училището е с няколко входа.

Майка на две деца от Рилски сподели, че по няколко пъти на ден идва до Механото за учениците си и вече се е видяла в чудо за да намери място къде да спре. Жената предложи да бъдат пуснати няколко училищни автобуса, които да качват и връщат децата от по-широко място в града, където да не се образуват такива тапи от автомобили. Тя сподели, че преди дни за малко не блъснали детето й на пешеходната пътека до Механото.

Задръстване

Малко след като колоната от коли понамаля пристигна и тролеят, който откара останалите чакащи деца, придружени с няколко учители.

Haskovo.info припомня, че в „Рилски“ учат 935 деца, като тези от подготвителната група до 4 клас са в Механото, а останалите до 7 клас в ПМГ „Боян Петканчин“. Заради предстоящите ремонти пък децата от ОУ „Шандор Петьофи“ са в ПГДС „Цар Иван Асен втори“ и ГПЧЕ „Асен Златаров“.

От общината съобщиха за Haskovo.info, че сега тече срокът за обжалване на обществената поръчка и след празниците ще бъде сключен договор с фирмите, които ще ремонтират двете училища и четирите детски градини в Хасково. До днес нито една фирма не е обжалвала търга, уточниха от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Damianov
Damianov
21.09.2016 20:10 20:10

Ami kade sa chengetata

Родител на шестокласник
Родител на шестокласник
21.09.2016 20:19 20:19

Абе защо никой не говори за тези,които са в ПМГ? Там няма ли да се измисли нещо за облекчение на деца,учители и родители? Няма транспорт!!!НЯМА! Какъв е тоя тролей дето минава в 18:15 оттам? Че те свършват часове в 18:10,за 5 мин.как да протичат разстоянието до Пени,където минава тролея! В 18:40 минава през болницата,и вече в 19 има отново на Пени! Срамота е,ни тролеи,ни автобуси…Идва зима,какво става с нашите деца,ама ние родителите и да работим трябва!Там е опасно и пресичането,и в близост квартала който се намира,жителите му с индианския си нагон са не по-малко опасни!

Учител
Учител
21.09.2016 20:56 20:56

Нека тези тролей да не е през 2-3 часа а на 20-30минути и поне да са 2 а не един вътре е тясно

Учител и родител
Учител и родител
21.09.2016 21:49 21:49

Не е само при добирането на учениците след обяд. Елате сутрин в 8:40 да видите какво е до Механото.
Този кошмар за учители, ученици и деца щеше да бъде избегнат, ако нищо не разбиращите от нищо общински чиновници бяха се сетили да преместят децата от „Рилски“ в бившето „Хр. Ботев“, което е празно, ремонтирано и заключено.

Стоименов
Стоименов
23.09.2016 11:16 11:16

От южната страна на механото има место за коли, спокойно може да се вдигне бариерата и колите да влизат и вземат децата от южния вход. Невероятно, че никой не се е досетил……

Svidetel
Svidetel
23.09.2016 14:02 14:02

Debra idea

хасковлия
хасковлия
23.09.2016 21:37 21:37

Абе малоумници от общината. Така ли не разбрахте, че родителите не можем да тичаме по няколко пъти на ден из града. Нашите деца които са в ПМГ, като са по големи те нямат нужда от превоз, така ли. Тях могат да ги мачкат колите – така ли. Къде бяха полицаите около пешеходните пътеки на ПМГ в сряда на 21.09. Там младежи с надута музика минават забързани през пешеходните пътеки без да спират и без даже да бипнат на децата, че няма да спазят правото им да пресекат!
Въпрос на време е да пострада дете, после друго и накрая ще се сетят родителите, че децата е могат да останат в Рилски, пък общинарите до един да влязат в затвора за гнусното си поведение, безхаберие и това, че рискуват живота на 900 ученика!

Оз
Оз
24.09.2016 10:22 10:22

Не стига, че засилиха децата на другия край на града, ами и продължават с простотиите от Рилски. Оная Генева не е спряла да крещи в час и да навиква децата. Никой от тия учители не мисли как да спести малко кг от раниците им. Не само, че не се замислят, ами продълават с претенциите. Какво значение има тетрадките от колко листа – повече, че да се задъхват децата. Какво ще се случи, ако пишат на по леки тетрадки. Какво ако ес пише в една тетрадка и в клас и задомашна. Света ли ще се свърши. А тези помагала – колко още допълнителни неща ще се плащат и най-вече ще носят всекидневно! Кота ще уточният учителите в кои дни има български и в кои литература. Няма ли някой да помисли как да облекчи товара на децата вместо да ги отвръщава от образованието. Колко пъти трябва да се пише по въпроса или трябва да се оплакваме по-нагори. Защото и това ще се случи. Годината е изключително тежка и трудна. И ако от Рилски продължават със обичайните номера и маниери, няма да има разбирателство. Никъде не е казано, че след месец няма да си тръгнат още ученици. Да не се стопят наполовина за втори срок .

гошо
гошо
25.09.2016 16:00 16:00

Родители, знаете ли, че децата не може са цяла година втора смяна! Очевидно нито от Рилски, нито от инспектората са си прочели внимателно новия закон! Това нещо може да ги вдигне на балон. Ще им изстинат на бързо креслата и местата. Липсата на занямалня също е спорен и подсъден пункт за малки и големи ученици. Изобщо – пече им огромен проблем!

Тео
Тео
26.09.2016 21:46 21:46

Какъв инспекторат, какви екперти по образование в тоя град. Те горките от образование отдавна не разбират. На един с един приказките им не си приличат. Едно решение не могат да вземат, вечно гледат да избягат от отговорност. Пък физиономиите им надути, главите им хвърчат в небесата, и мизите им високо вдигнати. Айде по леко. В тоа град няма хора с толкова финансови възможности, я!

Back to top button