Регион

Девойки в бели премени намачкаха гроздето в Баните, берат по 700 кг. от декар

Националният курорт Минерални бани отново се превърна в столица на гроздето, виното и автентичния фолклор.

В продължение на два дни в курортното селище се проведе възстановеният фестивал на клубовете за народни танци „С хоро на гроздобер”. Форумът е организиран от Фолклорен клуб “Славяни” – Хасково, с подкрепата на кмета Мюмюн Искендер и община Минерални бани.

Фолклор

В петък празникът започна с възстановка на древния тракийски ритуал „Гроздобер”.

В събота сутринта девойки в бели премени намачкаха с боси нозе набраното грозде. Фестивалът е истински мост между хилядолетните традиции на лозарството и винарството в Минерални бани, започнали още по времето на траките и съвременността, чрез неповторимия и самобитен български фолклор.

Фолклор

Фестивалът се провежда за втори път след кратко прекъсване. „Ще се опитаме да съхраним този хубав празник и да го направим традиционен”, каза кметът Искендер.

В програмата се състезават 10 клуба – от Стара Загора, Кърджали, Крумовград, Хасково, селата Радиево, Добрич, Стамболийски. Фестивалът не е с конкурсен характер, но ще има много награди и изненади. Концертната програма откри детския танцов състав “Пъстра китка” от СУ “Васил Левски” – Крумовград, лауреат на традиционния международен етно фестивал.

Фолклор

Добра реколта от грозде отчитат тази година производителите от Сусам, където са най-големите масиви около Минерални бани. Добивът е малко по-нисък от обикновено – 700-800 кг. от декар, но пък за сметка на това гроздето е с изключително високо качество и от него се очаква да стане великолепно грозде, смятат грижовните лозари от Националния курорт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ники
Ники
24.09.2016 15:41 15:41

Тоако не бяха босите крака и новина нямаше да има

Анонимен
Анонимен
24.09.2016 18:11 18:11
Отговор до  Ники

Ми то освен босите крака нищо друго няма интересно в това събитие

nn
nn
24.09.2016 22:40 22:40

Браво само така.Традициите са от най-важните неща.Вярно е,че босите крака са хбави. До ники и анонимен. Да го Духате.Познавам ви.Можете ли да се сетите откъде?

Back to top button