Хасково

Искат спешен ремонт на 13 войнишки паметника, осъдиха поругаването на Каймакчалан

13 войнишки паметника в Хасковска област имат нужда от спешен ремонт, стана ясно на заседанието на областната комисия „Военни паметници“.

Община Хасково настоява за финансиране на ремонти на 9 войнишки паметници и паметни плочи в с. Конуш. Средствата нужни за ремонта им са 3000 лв. Освен това комисията гласува и за включването на паметната плоча на Димитър Янков от Конуш в Регистъра на военните паметници.

Община Свиленград иска финансиране на ремонтите на три войнишки паметника – тези в Райкова могила, Младиново и Студена. От предложените от община Симеоновград военни паметници, комисията прие да се финансира ремонтът на тези в селата Троян, Пясъчево и Константиново.
Община Стамболово е предвидила ремонт и възстановяване на паметник в с. Силен. Той е издигнат през 1942 г. в памет на загиналите в Балканската и Първата световна война. За ремонта на монумента са нужни 5 268 лв.

Паметници

От община Любимец предложиха в Регистъра на паметниците с военна тематика да бъде включен новоизградения паметник край с. Малко градище. От местната власт настояват и за финансиране на ремонта на войнишкия паметник на връх Шейновец, там където са паднали първите жертви на Балканската война. Средствата нужни за укрепването на паметника и подстъпите към него са 7 600 лв.

Исканията на общините за финансиране, одобрени днес от Областната комисия Военни паметници, ще бъдат изпратени за одобрение в Министерството на отбраната.

По предложение на Община Харманли в регистъра на Военните паметници беше включен войнишки паметник в с. Българин, увековечаващ подвида на бойците от 3 картечна рота от 18 етърски полк. Освен това за неговото възстановяване са необходими 2 744 лв. Община Харманли предвижда и финансиране за екскурзии и чествания по повод 100 години от Първата световна война.

На заседанието си комисията утвърди предложения за включване в регистъра на Военните паметници, за финансиране на ремонти и възстановяване на съществуващи войнишки паметници, както и финансиране на мероприятия по повод 100 годишнината от Първата световна война.

Институцията с най-сериозен капацитет за отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война – Регионалния исторически музей в Хасково, организира кръгла маса „Героизмът на Хасковските полкове“. Тя ще се проведе в Хасково, Симеоновград и Харманли, там където са били ситуирани военните полкове по време на войната. В пътуващата кръгла маса ще участват изтъкнати историци и експерти от най-престижните университети, от БАН, от НИМ и др.

Тази идея бе подкрепена единодушно от членовете на комисията, които одобриха за нея бюджет от 9 000 лв.

Комисията с председател областният управител Станислав Дечев осъжда остро поругаването на войнишкия паметник на връх Каймакчалан в Македония.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button