Хасково

Искат отпадане на таксата за градина в Хасково, 79 деца вече безплатно на забавачка

За отпадане на таксата за детска градина в Хасково, останалите общини в областта, както и за цялата страна настояват от „Шанс и закрила“.

Сдружението е сред 16-те неправителствени организации в България, които изпълняват проект на Тръста за социална алтернатива.

От 2014 г. организациите са изследвали начините, по които в детските градини да бъдат обхванати повече деца, като сред мерките най-подходяща за това е отпадането на таксите. На фокус е ромската общност, където едва 45% от децата се записват на забавачка.

В периода 2016 – 2017 г. в инициативата „Готови за училище“ са включени 1200 малчугани от 110 детски градини. Сред тях са 79 малчугани от 7 детски градини в Хасковска област. На тях ще им се покрива таксата за посещение на детска градина.

Градини

От „Шанс и закрила“ обясниха, че децата са подбрани от социологическа агенция и повечето са от ромския етнос.

От община Хасково участват две детски градини – „Елхица“ в областния град и „Вихрогонче“ в село Динево. Безплатно образование тук ще получат 18 деца.

В региона са включени още градините: „Лилия“ в Димитровград, „Радост“ и „Зорница“ в Свиленград, „Зорница“ – Симеоновград и „Ален мак“ – Харманли.

От сдружението допълниха, че вече 6 общини в България са въвели безплатна детска градина, като според тях не е толкова скъпо и всички деца в България да посещават забавачка безплатно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
майка
майка
27.09.2016 15:02 15:02

Еееее, ужас, ние ще плащаме по 80 лв почти, а на циганите пак без пари. Отвратителна държава.
Българите работят за по 300 лв чисто , не получават детски и с тези пари си плащат всичко, а онези цял ден лежат, взимат по 200-300 лв детски за N на брой деца и накрая и градината ще им е безплатна- да им ги гледат и хранят .

Росен
Росен
27.09.2016 15:45 15:45

Няма такава държава . Стимулират се мангалите по всякакъв начин , а българите кучета ги яли. После ниска била раждаемостта ниска е при българите , при изчадията обаче е друга работа множат се като хлебарки мамицата им мръсна . Ще интегрираме и образоваме тези които ни ядат отвътре.

РАЗГНЕВЕНА МАЙКА
РАЗГНЕВЕНА МАЙКА
27.09.2016 17:26 17:26

Естествено,нали живеем в циганска държава.Предлагам всички майки на протест докато не отменят таксата и на нашите деца-та с какво са повече ЦИГАНИТЕ от нас

sonq
sonq
27.09.2016 17:32 17:32

Moje li takova neshto. Kak vednaj ne pomislihte za ostanalite deca a samo mislite za decata ot romski proizhod,tova ne znachi che nahite deca kato ne sa ot romski proizhod ne trqbva da imat takiva prava. Emi nai hubavo togava samo romchetata da hodqt na gradina i uchilishte kato samo za tqh mislite

Алекс
Алекс
27.09.2016 22:13 22:13

Е,е,е, това е вече върха на сладоледа, това е черешката на тортата. За пореден път пак циганите са най-важните, пак техните деца облагодетелствани. До кога бе хора, омръзна ми вече?! Да си българин в нашата скапана държава си е вече живо нещастие!!!

Гражданин
Гражданин
27.09.2016 23:16 23:16

Живея в такъв квартал, вече се плаша- с такава скорост се размножават. И най-страшното е, че нямат никаква отговорност за децата си- за тях са само средство за получаване на ПАРИ под всякаква форма/детски, самотни майки, ТЕЛК и каквото има да се получава от тази държава/.

Back to top button