Хасково

Службите на крак заради шап, шарка и чума по овцете и козите в Турция

Областният управител Станислав Дечев свика Областната епизоотична комисия. Заседанието бе във връзка с писмо на изпълнителния директор на БАБХ по повод епизоотичната обстановка в Турция, заради болестите шап, шарка по овцете и козите, и чума по дребните преживни животни.

Д-р Владимир Хърсев от ОДБХ-Хасково съобщи, че сега на наша територия няма регистрирани случаи на заразени животни. Той уточни, че това са вирусни заболявания, които се разпространяват бързо, затова се налага и свикването на Областната епизоотична комисия.

Дечев заяви, че въпреки, че на наша територията обстановката е спокойна, превантивните мерки са задължителни. „За да предотвратим навлизането и разпространението на тези зарази, още днес ще издам заповед, според която всяка институция да започва да работи превантивно за недопускане на огнища на тези зарази на територията на нашата област“, обобщи областният.

В заповедта до общинските кметове и ОДБХ Хасково, се нарежда: незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, да се засили контролът по придвижването на животните и мерките за биосигурност в обектите за едри и дребни преживни животни, извършване на клинични обследвания, спазване на мерки за биосигурност, ловно-рибарските дружества да уведомяват своевременно съответните общински ветеринарни лекари в случай на умрели диви животни, да се приведе в готовност наличната дезинфекционна техника.

В срок до 7 октомври трябва да се уведоми писмено областният управител за изпълнението на набелязаните мерки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button