Любопитно

Рекордните 750 посетиха РИМ-Хасково през септември

Рекордните 757 посетители разгледаха експозициите на Регионалния исторически музей в Хасково през септември, съобщават от културната институция.

В деня на Съединението бе открита официално обновената експозиционна зала „Археология“, която е разположена на два етажа.

През септември музеят е посетен от над 250 гости на града, в това число от 15 чужденци и наши емигранти в Турция, Гърция, САЩ, Великобритания, Русия, Германия, Япония и Швеция.

Софиянци и варненци са били сред най-многобройните посетители на РИМ през миналия месец. Музейните витрини са разгледали и туристи от Бургас, Пловдив, Стара Загора, Търговище, Видин, Перник, Дупница, Радомир, Габрово, Ямбол.

Повечето посетители не крият възхищението си от експонатите. В това няма нищо чудно – хасковският музей е сред десетте в страната с най-големи археологически колекции. Гостите се спират с интерес пред сребърната каничка с позлата, която по нищо не отстъпва на тези от Рогозенското съкровище, открито преди 30 г. във Врачанско. В залата е показан и един от първите железни мечове, изработени в Европа, както и реплика на бронзовия глиган, открит от селянин в гробницата край свиленградското село Мезек през 1908 г.

Етнографската експозиция на РИМ също е сред най-богатите и интересните. Освен да разгледат интересните експонати, желаещите могат да се пренесат със сто години назад като се пременят с носиите на техните предци и се снимат за спомен.

От септември хасковският музей вече работи в събота и неделя. Единственият почивен ден е понеделник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button