Хасково

Едва 47 хасковски девойки се ваксинираха срещу коварна болест, безплатната програма свършва

Едва 47 девойки в Хасковска област са се ваксинирали през първите 6 месеца на годината срещу човешкия папиломен вирус, причинител на рак на маточната шийка, алармираха на пресконференция в РЗИ-Хасково.

На брифинга стана ясно, че всеки ден в България една жена умира от коварното заболяване, а в същто време интересът към Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2012-2016, която предлага безплатна ваксинация, намалява всяка година.

През 2012-а в региона са ваксинирани 230 момичета на възраст 12-13 г., за които това е безплатно, през 2013-а са обхванати 20% от девойките – 604, на следващата година бройката е 377, а през миналата година те са едва 113.

Тази възраст за имунизация е подбрана, защото се счита, че тогава девойките още не са започнали да водят полов живот, а вирусът се предава по полов път. Когато момичетата навършат 14 г. ваксинацията вече е платена.

Онкогинекологът д-р Георги Трендафилов посочи, че за да има ефект трябва да бъдат обхванати поне 70% от момичетата, а след ваксинацията жените трябва да продължат с профилактичните прегледи. Има предракови състояния, които ако бъдат уловени не се стига до рак.

През миналата година от рак на маточната шийка са починали 432 българки. България е на трето място по заболеваемост и на пето по смъртност от този вид рак.

Имунизацията се извършва само от личния лекар. Очакванията са програмата да бъде продължена и след 2016 г.

За допълнителна информация – тел.: 038/603 224, на който отговаря д-р Снежана Иванова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Хасково и регионален координатор по програмата за Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button