Любопитно

Хасковлии в София преиздадоха труд на проф. Асен Златаров

Научен труд на проф. Асен Златаров е отново в ръцете на читателя благодарение на финансовата подкрепа от хасковлии, живеещи в София. В списъка на дарителите с познати в Хасково имена е и неправителствената организация „Единение Д.Е.Н.“

Книгата „Основи на науката за храненето“ съдържа лекции, държани през учебната 1920-21 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от Златаров, тогава частен доцент по физиологическа химия при Медицинския факултет.

Основната наука за живота е науката за храненето, пише в предговора авторът, който посвещава труда си „на утрешните лекари – проникнати от целите и задачите на научната медицина“. „Енергетика на храненето“, “Физиология на гладуването“, “Болести и режими на храненето“ са част от заглавията на лекциите, звучали в аудиториите на Алма матер.

Първото издание е отпечатано през 1921 г. в книгоиздателското дружество на родения в Хасково Александър Паскалев. Златаров благодари за готовността „да турят под печат лекциите в сегашното време – неблагоприятно за печатане на книги, що не носят сензация със себе си“.

Новото издание е дело на издателство „Българска книжница“ в София. Този труд на видния наш учен, основоположник на науката за храненето, има фундаментален характер. Очакваме то да предизвика засилен интерес от страна на специалистите: лекари, химици, диетолози, студенти, а и сред широк кръг читатели, пише в увода редакторът Трендафил Василев.

През декември се навършват 80 г. от смъртта на именития син на Хасково проф. Д-р Асен Златаров – химик-органик и биохимик, демократ, хуманист, писател.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button