Регион

Природозащитници: Тровят вълците и лисиците в Източните Родопи

За незаконно залагане на отрови в Източните Родопи алармират от „Зелени Балкани“ и Българското дружество за защита на птиците.

По техния сигнал вече тече разследване от полицията и РИОСВ-Хасково.

Заложената отрова е причинила смъртта на поне три вълка, лисици, домашно куче, таралаж и няколко птици. Припомняме на всички, че използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона, се казва в сигнала.

Природозащитниците посочват, че отровите са неселективен метод за убиване, който причинява изключително мъчителна и жестока смърт, освен това се натрупва по хранителните вериги и трае много дълго. Веднъж заложена, отровата може да попадне в подпочвени води, дивеч, растения или ядливи гъби и така да доведе до смъртта на хора.

Последният случай на отровени животни е край кърджалийското село Стражец.

Екип на БДЗП са пристигнали със служебното куче Барс, за което Haskovo.info писа, че премина курс на обучение по откриване на отрови в Унгария. Благодарение на Барс и наличните екипи, които направиха претърсване, бяха намерени части от отровения вълк, умряла лисица, таралеж, както и части от заложените примамки и бързодействаща отрова. За да бъдат нещата още по-зле, отровените животни са били ядени от други хищници, така че очакваме още жертви и това е най-страшният механизъм, по който действат отровите.

Има заподозрян, повдигнато е съдебно производство като нарушителят ще бъде наказан с цялата строгост на закона.

Кучето Барс и екипите на БДЗП и Зелени Балкани ще продължат да патрулират в района, за да предотвратят повторно залагане, затрудняване на разследването или още жертви на тихия убиец.

Зелените изказват благодарност на местната ловна дружинка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.10.2016 18:41 18:41

през бадема кога ще минат малко кучета да изловят или изтровят че станаха мн

Константин Дичев
Константин Дичев
17.10.2016 15:24 15:24

Отровата е опасен метод за справяне с хищници, опасен и неверен….. По веригата може да дойде и до тебе…..

Back to top button