Регион

30 разучиха тънкостите на фото-туризма в Източните Родопи

Обучение върху фото-туризма и успешно управление на укрития за снимане и наблюдение на диви животни в Източните Родопи проведоха от фондация „По-диви Родопи“.

Участие взеха над 30 души от района, които работят или имат интерес към развитие на този вид туризъм – местни туроператори, собственици на укрития за наблюдение на птици, къщи за гости, професионални водачи и фотографи-любители.

Източните Родопи имат всички предпоставки за развитието на подобен тип туризъм, тъй като районът е сред местата с най-богато биоразнообразие в цяла Европа. Въпреки това у нас и в частност Родопите този вид туризъм все още остава с недостатъчно използван потенциал.

Развитието на екологичния туризъм и осигуряването на приходи на местните общности от запазената им природа е ключово за опазването на биоразнообразието.

По време на обучението Карлес Сантана от Испания сподели своя опит и даде препоръки за развитие на успешен бизнес за снимане и наблюдение на диви животни. Самият Сантана заедно със своя партньор развиват малък, но изключително успешен и печеливш бизнес в Испания.

По думите на Карлес всичко започва преди години, когато двамата поставят началото на своята компания с едва едно укритие. Постепенно двамата успяват да капитализират уменията и в момента тяхната фирма управлява 70 укрития от общо 500 в цяла Испания. Укритията са разнообразни и в зависимост от наблюдаваните видовете има такива, които са поставени над вода до укрития, издигнати на палети.

Българският опит по време на курса сподели и Христо Христов от фондация По-Диви Родопи, който направи презентация за рисковете за птиците и хората при подхранване на лешояди. Марин Куртев, управител на две укрития в района на Източните Родопи, разказа повече за фото-туризма в района на Маджарово. „Това което беше много полезно е, че разбрахме, че трябва да работим заедно. В противен случай е много трудно да направиш завършен продукт“, сподели Куртев за наученото по време на обучението.

В Източните Родопи сега могат да се използват три целогодишно действащи укрития. Всички укрития са специално проектирани за фотография на белоглав, египетски и черен лешояд, царски и морския орел. В укритията има чести посещения на други редки и защитени видове, сред които чакал, белоопашат мишелов, обикновен мишелов, гарван, черна каня, лисица, а шансовете за снимане на вълк са сред най-големите в Европа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button