Регион

С 6 млн. лв. обновяват дворовете на 6 училища в Димитровград

Шест димитровградски училища ще са с обновени дворове за общо над 6 млн. лв. Това става възможно след подписания днес от кмета Иво Димов договор в МРРБ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Проектът обхваща ОУ „Алеко Константинов“, ПМГ „Иван Вазов“, Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, СОУ „Васил Левски“, СОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Пенчо Славейков“ и е на стойност 6 031 000 лв.

Основен акцент ще бъдат дворовете на училищата с изграждане на обособени игрища за волейбол, баскетбол, минифутбол, народна топка, бадминтон, тенис на маса, лекоатлетически писти и фитнес. Това ще стане с поставянето на необходимите за това настилки от висококачествени материали, велоалейни трасета, зони за обучение по безопасност на движението, монтаж на амфитеатрални трибуни, подходящо осветление за спортните площадки и др.

Изцяло реконструирани и обезопасени ще бъдат и оградите на училищата. Ще бъдат обособени и зони за различни културни и обществени дейности. Въвежда се енергоспестяващо осветление за осъществяване на мерки за повишаване на сигурността и икономията. Ще бъдат проектирани охранителни системи за наблюдение и на електро и интернет захранването им.

Предвижда се и монтирането на пейки, беседки, перголи, кошчета за отпадъци. Ще се картотекира и обследва състоянието на съществуващата дълготрайна декоративна дървесна растителност, като проектното решение бъде съобразено с нея. Ще се предложат решения за благоустрояване на алеите и зоните за рекреация.

Предстои паспортизация на наличната храстова и дървесна растителност и дендрологична ведомост. Предвидени са мероприятия за залесяване и затревяване на новопроектираните зони за отдих и пешеходни алеи.

Предвидена е подмяна на съществуващите водопроводи и канализация към училищата като се съобразят с действащите нормативни документи.

Ще се проектира необходимото отводняване на спортните игрища и отводнителни съоръжения, където е необходимо. Предвидено е при необходимост захранване с питейна вода на чешми. При необходимост ще бъдат проектирани и напоителни системи за зелени площи, като същите ще бъдат съобразени с вида растителност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button