Регион

Протестиращите бежанци в Харманли излъчиха контактна група за преговори

Контактна група е излъчена за потушаване на напрежението в бежанския лагер в Харманли.

Както Haskovo.info писа, тази сутрин там избухна протест на над 1000 бежанци, насочен срещу лошите битови условия в лагера. Хората поискаха да им бъде осигурен път към Сърбия.

На място са над 100 полицая и жандармерия, които не позволяват напрежението да ескалира.
За изясняване на конкретните искания на чужденците, предимно от Иран, Ирак и Афганистан, бе проведен разговор с излъчена от тях контактна група.

С мигрантите разговаряха областният управител Станислав Дечев, директорът на ОД МВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков, кметът на Харманли Мария Киркова, директорът на РПЦ Харманли Димитър Захариев, зам.-областният управител Валентин Ангелов. Обсъдени бяха всички искания на чужденците.

Дискутирани, за пореден път бяха и техните права и задължения в България и на територията на центъра. Мигрантите многократно вече са предупреждавани, че трябва да спазват законите и реда в страната, от която са потърсили международна закрила. Представителите на отделните етнически групи заявиха, че няма да нарушават реда и правилата.

„Основната цел на разговорите с тях бе да осигурим спокойствие в лагера, и най-вече да гарантираме сигурността на жителите на Харманли“, заяви Дечев. Той подчерта, че основен приоритет за държавната власт е сигурността на българските граждани.

В района на Харманли са изпратени допълнителни полицейски сили за недопускане на групово нарушаване на обществения ред – служители на полицията и жандармерията, както и полицейска техника.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Rafail
Rafail
25.10.2016 19:05 19:05

Руската полиция показа тази зима как набързо се оправя с наглите елементи като тия в лагера… Много бързо станаха кротки и пожелаха да се върнат оттам, откъде са дошли… Но тука нашите са охлюви!

Back to top button