Регион

Закопчаха четирима каналджии, взимали по 1500 долара, хванаха и 16-годишен

Свиленградската районна прокуратура обвини трима афганистански граждани на 30, 21 и на 19 г. за каналджийство, съобщават от държавното обвинение.

Обвинен е и 26-годишният българин с инициали А. Д. за подпомагане на чужденци да пребивават в страната в нарушение на закона с цел имотна облага.

На 25 октомври в 10 часа в района на свиленградското село Маточина служители на „Гранична полиция“ спрели за проверка лек автомобил – пикап, управляван от българина. В колата пътували 10 чужденци, сред които пет деца, трима мъже и две жени. Установено е, че те са граждани на Ирак.

Няколко часа преди това чужденците преминали нелегално границата от Турция в България, водени от тримата афганистанци. Иракските граждани обяснили, че всеки от тях заплатил по 1 500 долара на други каналджии в Турция, за да бъдат преведени в България. Афганистанските граждани и българинът са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Прокуратурата привлече като обвиняем и турски гражданин на 16 г., за превеждане на чужди граждани през границата на страната, между които и непълнолетно.

На 24 октомври около 19 часа в района на село Маточина служители на „Гранична полиция“ са задържали група от 11 лица, от които трима мъже, две жени и шест деца – сирийски граждани.

Установено е, че те преминали незаконно границата от Турция в България, водени от 16-годишния. Сирийците твърдят, че платили по 1000 евро на друг турски каналджия, за да влязат в България. Те са настанени в Разпределителен център за бежанци.

Извършва се разследване и по досъдебно производство за незаконно превеждане през границата на страната на друга група чужди граждани. На 25 октомври на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил, превозващ авточасти от Иран за Франция. При извършените проверки в товарното помещение били открити осем лица, всички сирийски граждани, между които и три деца.

Установено е, че те били качени в камиона без знанието на шофьора, докато изчаквал да навлезе в турския граничен пункт – Капъкуле. Целта на пътуване на чужденците е била България. По случая се извършват процесуално-следствени действия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button