Хасково

Службите на крак заради Африканска чума по свинете

Българска агенция по безопасност на храните налага превантивни мерки с цел недопускане на появата на болестта Африканска чума по свинете в страната. Болестта на е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби.

На директорите на ОДБХ в цялата страна е разпоредено да информират кметовете на съответните населени места и лицата, отглеждащи свине, като ги запознаят с актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространение на болестта, мерки за биосигурност, които трябва да се спазват в обектите.

Особено внимание се обръща на задължението при съмнение за заболяване или смъртност, незабавно да се информира съответния официален ветеринарен лекар. Засилва се и контролът на движението на домашни свине.

Извършва се засилен клиничен надзор за ранно откриване на чумата в свиневъдните обекти в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Хасково.

Въвежда се и засилен контрол върху гъстотата на популацията диви свине в страната.

Ловците трябва незабавно да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведението и изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляните диви свине. Трябва да се предоставят проби от дивите животни (кръвна проба от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви прасета и органна проба – далак, бъбрек, лимфни възли, сливици от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви свине или дълга тръбна кост в случаи на загнили трупове), които да бъдат изследвани за чума по свинете.

След първичната обработка на отстреляните диви свине, трябва да се извършва обезвреждане чрез загробване или изгаряне на кожата, карантията и други странични и отпадни продукти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button