Хасково

10% от хасковлии страдат от очни заболявания

Над 10% от хората в Хасковска област са засегнати от заболявания на очите. От 27 400 души в областта с очни заболявания, 3 800 са с глаукома, това каза доктор Станимира Тананова от РЗИ Хасково на пресконферениця по повод националната кампания „Право на зрение“.

Кампанията се организира от Национална пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на Българско дружество по офталмология.

Целта на кампанията е информиране на обществеността за най-често срещаните очни заболявания сред възрастните хора – катаракта и глаукома.

Пресконференция

Най-засегнати от глаукома и катаракта са хората над 55-годишна възраст, риска нараства при хората над 60 г. Заболяванията на очите са социално значими заболявания и са в първата десетка на най-разпространението болести, ако не бъдат открити навреме водят до слепота, каза д-р Тананова.

Повече от 200 души е обхванала националната кампания в Хасково. Около 20% от тези хора при последвалите прегледи са с диагноза катаракта или глаукома. Преобладават хората с катаракта, която е лечима единствено и само с операция, подчерта доктор Дачев от Очен Център Хасково, който също участва в брифинга.

Д-р Дачев категорично отхвърли „народните лекове“ срещу катаракта като уринолечение, капки с мед, чесън, лековити води и други. Няма и препарати, които да лекуват катаракта, варианта единственото лечение е отстраняване на потъмнялата леща и замяната й с изкуствена, подчерта доктор Дачев. То добави, че глаукомата е необратима затова е важно да бъде открита навреме за да може да бъдат предприети адекватни действия срещу ослепявенето.

Координаторът на кампанията “Право на зрение“ Юлия Андреева връчи сертификати за съдействие на РЗИ-Хасково, “Очен център“ и „Община Хасково“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button