Регион

Повторен бунт в Харманли: ранени полицаи, 200 арестувани, пристигна Борисов

Повторен бунт избухна тази вечер в бежанския лагер в Харманли, а напрежението ескалира.

Най-вероятната причина за втория бунт е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера. Бежанците бяха тръгнали към магазина, след като при протеста през деня столовата беше изпочупена.

Стотици униформени влязоха в центъра. Мигрантите са започнали да хвърлят камъни, чул се е звук от чупене на прозорци, имало е запалени контейнери, които са били блъскани към полицията, която отново нахлу вътре в лагера.

Обстановката е изключително напрегната. Полицията извади водното оръдие, чули са се звуци на изстрелване на сълзотворни гранати. На място пристигнаха и линейки.

Има ранени полицаи. Главният секретар на МВР заяви, че става въпрос за 24 души. Един от полицаите е с „притеснителна травма на главата”. Над 200 чужденци пък са задържани.

Георги Костов бе категоричен, че жандармерията ще остане вътре, докато не бъде въдворен ред. И ако трябва, ще бъде използвана сила.

В лагера са настанени над 3100 души, при втория бунт излязоха поне половината.

“Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който спешно пристигна в бежанския лагер в Харманли след бунта, който стана там.

Той обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

„Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки”, каза още Борисов и предупреди гражданите да са особено внимателни. Причината – „когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на “Ислямска държава“ много внимателно следят и “Фейсбук”, и това, което излиза по новините“.

„Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, заяви още премиерът в оставка.

„На всички, които са извършили вандалски действия, ще им бъдат повдигнати обвинения”, увери Борисов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
24.11.2016 23:48 23:48

АЗ ПИТАМ ВСИЧКИ СЕГА КЪДЕ ВИ Е ЕВРОПАТА ДА НИ ПОМОГНЕ, А КАЖЕТЕ МИ

нов гост
нов гост
25.11.2016 10:33 10:33

Помогни си сам ,да ти помогне и БОГ (поговорка)

Back to top button