Регион

Строят ограда на лагера в Харманли, прегледаха стотици бежанци

Първите няколкостотин бежанци вече минаха медицински прегледи, след като вчера в лагега в Харманли влязоха лекарските екипи.

Лекарите са от столичната Александровска болница и пловдивската „Свети Георги“. Вчера всеки от екипите е прегледал по над 70 души. Първите констатанции са, че повечето от тях са здрави и сериозни проблеми няма.

Затварянето на бежанския център под ключ, влизането на лекарите и най-вече извеждането на стотици от най-агресивните от тук поуспокои хората в града. Строи се и оградата, която да спре неконтролираното излизане от центъра.

Зам.-директорът на Александровска болница доц. Димитър Буланов заяви, че въпреки опасенията, след първите няколкостотин прегледани няма опасни зарази. Според лекарите условията в центъра са достатъчно добри, за да няма бум на зарази.

Спешно се строи и оградата, която трябва да спре мигрантите да излизат навън. Харманлийци настояват лагерът да бъде закрит.

Арестуваните за безредиците в лагера са в Елхово и ще бъдат съдени по бързата процедура.

Тези от тях, които бъдат оправдани няма да бъдат връщани в Харманли, а ще останат в Елхово. Целта е да се сведат до минимум възможностите за ново напрежение.

Междувременно, 20-годишният афганистанец Бахир Янурал се яви пред специализирания съд, който поема казуса, защото се счита, че това е престъпление срещу републиката. Янурал ще отговаря и за обвинение за хулиганство, заедно с 18 други мигранти, свързани с бунта от преди дни.

Янурал е на 20 г., със средно образование, дошъл у нас през октомври.

Ако бъде признат за виновен той може да получи лишаване от свобода до 2 години или гроба до 3000 лв. Съдът го остави в ареста.

В Любимец пък се карат фургони за бежанци, защото центърът към дирекция Миграция е с увеличен капацитет.

Лагер

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
делчо дърводелеца
делчо дърводелеца
27.11.2016 18:14 18:14

Азащо трябваше да се стигне дотук Харманлийци от някалко години са в протестно БОЙКОВЦИТЕ НЕХАЕХА Той играеше МАЧЛЕ САНТАСЕ пиеше си ВИНОТО с ОТБРАНИ ЮНАЦИ и сега като го ИЗПЪРДЯХА изведнъж заработи скоростно Аман от ПОЖАРНИКАРИ

Back to top button