Регион

Афганистанците масово отричат пред съда за бунта, разследват и полицаи

Всички 18 бежанци, включително и тримата непълнолетни, за които прокуратурата поиска постоянни мерки „задържане под стража“ бяха оставени в ареста от Харманлийския районен съд.

Афганистанците масово отричат да са участвали в бунта, само един призна, но участвал мирно.

Идрис Бабакархел също отрича да е бил на бунта, но именно той е посочен от част от останалите обвиняеми като подстрекател.

„Част от разпитаните обвиняеми твърдят, че са били извеждани насила от блоковете, в които живеят, за да протестират, но никой не е участвал, не е хвърлял камъни, не е оказвал съпротива“, заяви служебният защитник Галина Славова.

При постановяването на първите постоянни арести съдът се аргументира с наглостта и циничността на действията по време на бунта.

Прокуратурата е образувала разследване и за пострадалите мигранти и е възможно да повдигне обвинения и срещу полицаи. Прокурор Маргарит Стоилов заяви, че делото е образувано за двама, в момента се установяват и други пострадали. Ако се установи, че нараняванията са умишлено нанесени, ще бъде повдигнато обвинение.

Срещу това възразиха от полицейския синдикат, откъдето заявяват, че според закона за МВР служителите са физически неприкосновени и се ползват със закрила.

Непълнолетните заявиха пред съда, че са били бити от полицаите.

А оставащите в лагера в Харманли мигранти извън семействата с деца, скоро ще бъдат преместени в ново фургонно селище на територията на центъра на Миграция в Любимец. Там вече са поставени фургони.

Бежанският център в Пъстрогор също скоро ще бъде превърнат от открит в закрит тип. Там ще се пренасочат мигранти от центъра в Елхово.

След бунта в Харманли бяха взети и други спешни мерки – днес стана ясно, че предстои 50 афганистанци да бъдат върнати доброволно в родината си. Същото ще се случи с още 200, чиито документи се обработват.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
28.11.2016 18:04 18:04

Вън наглите чужди нашественици от България!

нов гост
нов гост
29.11.2016 14:03 14:03

При следващ бунт,полицаите да отидат с маслинови клонки вместо с палки.

Back to top button