Хасково

Младите червенокръстци с анкета: На 40% от младежите е предлагана дрога

На 40% от младежите е предлаган наркотик, но нито един не е бил насилван да го приема, сочат данните от анонимна акета проведена от 10 доброволци на БМЧК – Хасково сред 576 младежи по проекта „Нещо повече за дрогата“. Анкетата е проведена в Хасково, Димитровград, Свиленград и село Узунджово.

99% от анкетираните отговарят, че не са приемали наркотик. Но на въпрос имали ли сте проблеми с вашата употреба на наркотик едва 64% потвърждават, че не са опитвали наркотици. Тези които са имали проблем с непознати, употребили наркотик – 10%.

Доброволци

Най-употребявана е марихуана, като следват екстази, амфетамини и дори дишане на лепило.
16% посягат към дрогата от любопитство, скука – 11% и за удоволствие – 1%.

На въпрос разговаряте ли за употребата на наркотици 68% говорят със съученици и приятели, а 59% – с родителите си. Най-малко се обсъжда проблема с учители и педагогически съветници – 56%.

Следващият въпрос е за ориентация каква е средата на анкетираните. Най-голяма част 31% не знаят дали приятелите им са употребявали наркотици, а 25% смятат, че малка част са опитвали.

Доброволци

Тревожното е, че 22%, смятат че голяма част от приятелите им са опитвали дрога.
51% са чели за наркотиците, 32% знаят за тях от училище, 27% от разкази на приятели, а 10% са ги опитвали лично.

41% посочват, че наркотиците са проблем за населеното им място и почти толкова – за училището в което учат. На 40% им е предлаган наркотик.

Доброволци

Изводът е, че предлагането на наркотици е доста разпространено.

Анкетата по проекта, финансиран от фонд на БЧК за подпомагане и развиване капацитета на младежките структури, е направена от 1 до 18 ноември. Резултатите бяха представени на пресконференция в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.12.2016 8:59 8:59

И … какво правим тогава за децата си …?

Родител
Родител
01.12.2016 9:16 9:16

Спроед мене родителите трябва да покажат на децата си, че не са просто родители а и техни най-добри приятели. Родителите трябва да изслушват децата си за всичко, да познават техните приятели, защото приятелите имат огромно значение в развитието на характера. Да следят в какви сайтове флиртуват, защото интернета също е толкова опасен колкото дрогата, ако незнаеш как да го ползваш и за каква цел го ползваш. И още много други неща…

На децата
На децата
01.12.2016 10:50 10:50

На децата трябва да се въздейства, за да не посягат към дрогата – убиец. Това не трябва да е инцидентно. Системно да се говори и действа В ОБЩЕСТВОТО И В СЕМЕЙСТВОТО. Жестока превенция. Превенция на живот и смърт. Защото наркотиците съсипват живота на децата ни. Съсипват живота на всички. Ние страдаме истински, когато най-милото ни се самоунищожава.

Back to top button