Хасково

Настаняват непълнолетни родилки и деца на бежанци в приемни семейства

Непълнолетни родилки с децата си вече се настаняват в приемни семейства в България, съобщи Александър Миланов, член на Управителния съвет на Националната асоциация за приемна грижа на първата областна среща на приемните родители в Хасково.

Според Миланов това е добра практика, защото досега обикновено родилката се настанява в един дом, а детето в друг.

Среща

От Асоциацията съобщиха, че у нас вече има настанени в приемни семейства непридружени деца на бежанци. Миланов обясни, че настояват за специализация на приемните родители – преминаване на обучения за отглеждане на бебета, деца с увреждания, такива в конфликт със закона, както и непридружени деца на бежанци. „Приемната грижа е професия, в която се инвестира много емоция“, допълни Миланов.

От Асоциацията настояват приемните родители да имат завършен поне 10-ти клас, както и да са хора в работоспособна възраст.

Среща

Настоява се и за въвеждането на трудов договор, защото сега приемните родители са на граждански и така нямат социална сигурност. Миланов даде пример с приемни родители, които се разболяват от рак и не могат да ползват болничен. Неговите очаквания са промените да влязат в сила до 2018 г.

Таня Ганева е началник на областния екип „Приеми ме 2015“. В регионалната среща участваха още представители на Консултативен експертен съвет, социални работници, приемни родители. Те обсъдиха проблемите в приемната грижа и споделиха добри практики.

По време на срещата грижа за деца на приемни родители в Младежкия център полагаха хасковски доброволки.

Среща

По последни данни 144 са действащите приемни семейства в региона, от които едно е доброволно и е в община Маджарово, но там още няма настанено дете. Останалите са професионални. В 98 приемни семейства има настанени деца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button