Хасково

Изследват безплатно за туберкулоза в Хасково

За четвърта поредна година във всички областни градове на страната, включително и в Хасково се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза, съобщават от министерството на здравеопазването.

Прегледите са извършват в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в хасковския квартал „Болярово“ до 9 декември.

Инициативата е в рамките на кампанията „Седмица на отворените врати”, която стартира от 5 декември и се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и да популяризират здравословния начин на живот. Чрез безплатните прегледи се предоставя възможност на всеки за достъп до здравни услуги. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2016 г. „Седмици на отворени врати” са анкетираните за туберкулоза 87 238 лица, открити и насочени за лечение са 976 с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 3 384 души.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button