Хасково

Регистрираните случаи на домашно насилие скачат в Хасковско

129 са регистрираните случаи на домашно насилие в Хасковска област от началото на годината, съобщи инспектор Владимир Димитров от ОД на МВР-Хасково. Пострадалите са 119 жени. За сравнение през миналата година е имало 82 случая на домашно насилие в региона със 73 пострадали жени.

Среща
инсп. Владимир Димитров

Специалистите обаче направиха уговорката, че не е задължително броят на случаите на домашно насилие да се е увеличил. Статистиката сочи ръст и заради това, че все повече хора знаят къде и как да се оплачат, което увеличава броя на регистрираните случаи.

Сега издадените от съда ограничителни заповеди са 94, като най-много са издадени в Хасково – 38, следва Димитровград – 31.

Данните бяха изнесени на семинар по тези проблеми в Хасково. Специалистите отчетоха, че физическото посегателство е само част от домашното насилие. Психическият тормоз също е достатъчно опасно, особено в случаите, когато продължава с години. Хората са притеснявани от половинките си с кого се виждат, кога се прибират, как се обличат.

На срещата беше отчетено, че ограничителните заповеди, издавани от съдилищата са само една мярка. Важна част от работата са консултациите в центровете с жертвите и насилниците, които трябва да променят начина им на живот. Тези консултации са безплатни.

Има и безплатни национални денонощни телефони за пострадали деца от домашно насилие – 116 111 и за възрастни – 981 76 86.

От началото на годината в хасковската фондация са получени 176 сигнала за домашно насилие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Fanki
Fanki
07.12.2016 19:49 19:49

Тоя ПОЛКОВНИК защо плаши хората с това насилие Е като се оплачеш какво Той ти пише един протокол за предупреждение който няма никаква стойност освен за двете 00

Анонимен
Анонимен
07.12.2016 19:58 19:58

Не е коректно в заглавието да се пише „СКАЧАТ“ от къде? Напишето го прасто и разбираемо УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЛУЧАИТЕ НА …

теню тенев
теню тенев
07.12.2016 20:00 20:00

ОРАКУЛ пиши я тая директорка че ние 99 процента не знаем коя е тая БЕСНОТИЯ бе

Back to top button