Хасково

„Сламката на живота“ на хасковски младежи ще спасява животи в Етиопия

Отборът от хасковски гимназисти, който предложи решение за справяне със замърсената вода в Етиопия, спечели първото място на Иновационния лагер, който се проведе в УНСС-Хасково.

Предложението на младежите е там да бъде въведена масовата употреба на така наречената Сламка на живота. Досега продуктът се използва от туристи. Сламката филтрира водата и я пречиства, като струва 1 долар. Капацитетът й е за 1000 литра вода – необходима на човек за около година.

Първенци

Идеята е на тима в състав Кристина Димитрова, Петя Атанасова, Димитрия Василева, Ваня Ванчева, Антон Петков, Божидар Динков. Гимназистите получиха наградите си от директора на оперативни дейности на Джуниър ачийвмънт в България Вера Петканчин, която е внучка на патрона на ПМГ – Боян Петканчин.

Първенци

Второто място е за отбора, работил по темата „Капка за бъдещето“ – Джансел Йелмаз, Георгия Кинева, Ерай Сейхан, Андрей Ефтимов, Елена Колева, Димитър Костов. Трети са „Надежда за Етиопия“ – Константина Костова, Атанас Атанасов, Васил Петков, Тихомира Тинева, Дуран Дуран, Десислава Атанасова.

Вера Петканчин връчи сертификат на ГПЧЕ „Асен Златаров“ за домакинство на Иновационен лагер част от Световната седмица на предприемачеството 14 – 20 ноември.

Както Haskovo.info писа 36 хасковски гимназисти се включиха в първия Младежки иновационен лагер, организиран от ГПЧЕ “Асен Златаров” и подкрепен от ПМГ “Боян Петканчин”, ФСГ “Атанас Буров” и ПГДС “Цар Иван Асен втори”.

Първенци

Младите предприемачи бяха разделени на 6 смесени отбора, които се справяха със социален казус, свързан с проблемите на здравеопазването в Уганда, Танзания, Мозамбик, Ангола, Етиопия, Сиера Леоне и Южен Судан. Дарина Влайкова обясни, че в Африка много майки умират при раждане и много деца нямат и един месец живот поради недохранване и големи епидемии.

В същото време едва 1.3% от здравните работници на света работят в субсахарна Африка, въпреки че регионът е убежище на 25% от болестите по света. Според стандартите на ООН, на всеки 1000 души са необходими минимум 2.5 здравни работници. Едва 6 африкански държави са постигнали този минимум.

Част от решенията на отборите бяха за изпращането на студенти по медицина, които да карат стажовете си в Африка, както и за транспортирането на мобилни лаборатории и кабинети.

Младежите защититиха и финансирането на своите проекти. Всички получиха награди за днешното си участие в лагера.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button