Регион

Само 12 минути с влак от Димитровград до Симеоновград

„Пътуването от Димитровград до Симеоновград с влак вече отнема само 12 минути. Това е една изключително удобна и евтина възможност за хората от градовете по тази жп линия“, заяви областният управител Станислав Дечев при официалното откриването на реконструираната жп линия Димитровград – Свиленград.

Това стана с демонстрационно пътуване с влак от Пловдив до Свиленград. Сред официалните лица на прерязването на лентата на гара Симеоновград бе и генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев. Това беше последният незавършен участък, с който приключва изпълнението на целия проект за реконструкция на жп участък Първомай – Свиленград.

„Успешното реализиране на този проект стана възможно благодарение на много хора, от инженери до обикновени работници. Днес ние се доближаваме с голяма крачка до нашия приоритет – до 2020-2022 г. да приключим направлението от сръбско-българската граница през София и Пловдив до Бургас и до турска и гръцка граници. Това ще бъде първият завършен високоскоростен коридор.“, заяви инж. Ламбрев.

Линия

Общата стойност на Позиция 1 „Димитровград – Харманли“ възлиза на 136 млн. лева без ДДС. Изпълнител е „Терна АД“, а възложител – Национална компания „Железопътна инфраструтура”.

Проектът обхваща реконструкция и частично удвояване на приблизително 150 км железен път, изграждане на контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление, малки и големи съоръжения, които да позволяват бъдещо удвояване на цялата линия.

С рехабилитацията на железопътния участък е постигната една от основните цели на проекта – подобряване на железопътната инфраструктура с оглед повишаване на скоростта за движение на пътнически влакове до 160/200 км/ч, а на товарните – до 120 км/ч.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button