Ветеринар: В Хасково не знаят колко са бездомните кучета, а говорят за приют

Хасково
Кучета

При всички варианти за решаването на проблема с бездомните кучета в Хасково, за съжаление ще се наложи евтаназия на част от животните, заяви пред Haskovo.info собственикът на хасковска ветеринарна клиника д-р Иван Иванов.

По неговите думи, дори след една мащабна кампания по залавяне, кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране за голям процент от бездомните кучета няма да бъдат намерени осиновители, поради злонравие (невъзможност на животните да приемат семейната среда ) или неизлечими заболявания.

И ако има решение те да не бъдат връщани на улицата, трябва да бъдат умъртвени. Въпреки че, екипът му категорично смятат тази мярка за справяне с проблема за твърде крайна, тя се прилага от години в САЩ и някои западноевропейски страни, където по улиците няма бездомни животни.

Преди да се мисли за изграждането на приют д-р Иванов съветва да се направи мониторинг на бездомните кучета и да се уточни тяхната бройка, защото сега в общината никой не знае колко са. Това е важно, защото ще се прецени колко голям трябва да бъде приютът и съответно колко ще струва неговото изграждане. Специалистът уточни, че в случая става въпрос за здравеопазване и може да се потърси финансиране по европейски проекти.

Работна група в общината трябва да вземе окончателното решение как да се процедира – колко автомобила ще са необходими за залавянето на кучетата, колко служители ще бъдат ангажирани с това и колко упойващи пушки да се купят, например. Зоодоброволците също могат да се включат.

Ветеринар

Д-р Иванов допълни, че неговият екип ще предложи съдействие на общината, за обезпечаване на ветеринарномедицинската дейност при функционирането за приют за бездомните животни. Има разработени различни варианти за справяне с проблема. При един от тях, ако има група, която да залавя бездомните кучета и да ги кара в клиниката – кастрирането, обезпаразитяването и евентуално ваксинирането на женско куче излиза 80-90 лв., а на мъжко – 30-40 лв.

Хасковския ветеринар посочи като добър пример доброволци в Стара Загора, които имат контакти с германски партньори. Те им помагат в лечението на животните и намирането на осиновители.
При д-р Иван Иванов досега са регистрирани 6480 кучета и котки, като бройката им е 50 на 50%.

Той посочи, че властите трябва да се заемат спешно с решаването на проблема, защото има опасност от избухването на епидемии сред хората, като скорошните от бяс в Нови искър и Русе, както и в градове до границата ни с Гърция.

Д-р Иванов допълни, че виновни за създалата се ситуация са изцяло хората, които не се грижат правилно за кучетата.

Haskovo.info припомня, че хроничният проблем с бездомните кучета ескалира отново след инцидента с 29-годишната Виолета Христова, която падна, след като срещу нея изскочили няколко животни. Жената е с два счупени прешлена и ще бъде прикована на легло в продължение на почти 2 месеца.

От общината пък търсят варианти за изграждането на приют, а д-р Иван Иванов призовава веднага да се събере работна група от специалисти, която да обсъди проблема.

Още новини

loading...

10 коментара

  • Общината хабер си няма от нищо, затова тъпчат на едно място вече повече от година. Няма да направят приют – скъпо е и изграждането и поддръжката му. Изтрепете ги тия бездомни кучета, какво му се чудите толкова! А на природозащитниците им дайте по 200-300 песа да си ги вземат у дома и да си ги гледат и галят.

  • И аскювските гробари, като софийските си началници искат приют- бе зотчетни десетки хиляди лева. И при това постоянни- нали кучетата ще бъдат връщани обратно на улицата.

  • Как в КЕЙМБРИДЖ няма един помияр.Който има куче си го гледа.Ако го загуби и до три дни някой не го вземе от приюта му бият инжекция и преключват.А бюджетът само на двата университета е по голям от БРУТНИЯ ПРОДУКТ НА БЪЛГАРИЯ.Затова са богати защото не се занимават с глупости.

  • Вие знaете ли колко строги сaнкции и перфектно изпълними зскони имa нa зaпaд и в СAЩ ? Не е въпросa сaмо дa се зaлaвят и ефтaнaзирaт, зaщото притокът нямa дa спре, a в нормaлните държaви които цитирaте сa огрaничили притокa със сaнкции. Aз не виждaм един глобен собственик че рaзвъждa кучетa… Дa не говоря колко нелегaлни продaжби имa в сивaтa икономикa. Всеки втори продaвa без лиценз… От товa трябвa дa се тръгне инaче и 100 години дa си чешем езиците нямa дa се опрaвим. Спaзвaне нa зaкони в aР. Бългaрия, нaлaгaне от изпълнителните влaсти и всичко ще се опрaви, чaк след тези стъпки може дa се говори зa евтaнaзия. Нaй лесно ще е дa изрaвним пaрлaментa със земятa, но твa е другa темa….

  • Тоя доктормного добре си направил СМЕТКАТА –Обработване на куче от 40 до 90 лв Ей приятел ми то пенсията на един ЧОВЕК е около 100 лв а ти искаш за едно КУЧЕ близо 100 лв Това е срамота бе АХМАК По добре да се разхождат тия кучета отколкото Общината да плаща от нашите пари на такива ветеринарни ТАРИКАТИ

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.