Ветеринар: В Хасково не знаят колко са бездомните кучета, а говорят за приют

Хасково
Кучета

При всички варианти за решаването на проблема с бездомните кучета в Хасково, за съжаление ще се наложи евтаназия на част от животните, заяви пред Haskovo.info собственикът на хасковска ветеринарна клиника д-р Иван Иванов.

По неговите думи, дори след една мащабна кампания по залавяне, кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране за голям процент от бездомните кучета няма да бъдат намерени осиновители, поради злонравие (невъзможност на животните да приемат семейната среда ) или неизлечими заболявания.

И ако има решение те да не бъдат връщани на улицата, трябва да бъдат умъртвени. Въпреки че, екипът му категорично смятат тази мярка за справяне с проблема за твърде крайна, тя се прилага от години в САЩ и някои западноевропейски страни, където по улиците няма бездомни животни.

Преди да се мисли за изграждането на приют д-р Иванов съветва да се направи мониторинг на бездомните кучета и да се уточни тяхната бройка, защото сега в общината никой не знае колко са. Това е важно, защото ще се прецени колко голям трябва да бъде приютът и съответно колко ще струва неговото изграждане. Специалистът уточни, че в случая става въпрос за здравеопазване и може да се потърси финансиране по европейски проекти.

Работна група в общината трябва да вземе окончателното решение как да се процедира – колко автомобила ще са необходими за залавянето на кучетата, колко служители ще бъдат ангажирани с това и колко упойващи пушки да се купят, например. Зоодоброволците също могат да се включат.

Ветеринар

Д-р Иванов допълни, че неговият екип ще предложи съдействие на общината, за обезпечаване на ветеринарномедицинската дейност при функционирането за приют за бездомните животни. Има разработени различни варианти за справяне с проблема. При един от тях, ако има група, която да залавя бездомните кучета и да ги кара в клиниката – кастрирането, обезпаразитяването и евентуално ваксинирането на женско куче излиза 80-90 лв., а на мъжко – 30-40 лв.

Хасковския ветеринар посочи като добър пример доброволци в Стара Загора, които имат контакти с германски партньори. Те им помагат в лечението на животните и намирането на осиновители.
При д-р Иван Иванов досега са регистрирани 6480 кучета и котки, като бройката им е 50 на 50%.

Той посочи, че властите трябва да се заемат спешно с решаването на проблема, защото има опасност от избухването на епидемии сред хората, като скорошните от бяс в Нови искър и Русе, както и в градове до границата ни с Гърция.

Д-р Иванов допълни, че виновни за създалата се ситуация са изцяло хората, които не се грижат правилно за кучетата.

Haskovo.info припомня, че хроничният проблем с бездомните кучета ескалира отново след инцидента с 29-годишната Виолета Христова, която падна, след като срещу нея изскочили няколко животни. Жената е с два счупени прешлена и ще бъде прикована на легло в продължение на почти 2 месеца.

От общината пък търсят варианти за изграждането на приют, а д-р Иван Иванов призовава веднага да се събере работна група от специалисти, която да обсъди проблема.

Още новини

10 коментара

  • Общината хабер си няма от нищо, затова тъпчат на едно място вече повече от година. Няма да направят приют – скъпо е и изграждането и поддръжката му. Изтрепете ги тия бездомни кучета, какво му се чудите толкова! А на природозащитниците им дайте по 200-300 песа да си ги вземат у дома и да си ги гледат и галят.

  • И аскювските гробари, като софийските си началници искат приют- бе зотчетни десетки хиляди лева. И при това постоянни- нали кучетата ще бъдат връщани обратно на улицата.

  • Как в КЕЙМБРИДЖ няма един помияр.Който има куче си го гледа.Ако го загуби и до три дни някой не го вземе от приюта му бият инжекция и преключват.А бюджетът само на двата университета е по голям от БРУТНИЯ ПРОДУКТ НА БЪЛГАРИЯ.Затова са богати защото не се занимават с глупости.

  • Вие знaете ли колко строги сaнкции и перфектно изпълними зскони имa нa зaпaд и в СAЩ ? Не е въпросa сaмо дa се зaлaвят и ефтaнaзирaт, зaщото притокът нямa дa спре, a в нормaлните държaви които цитирaте сa огрaничили притокa със сaнкции. Aз не виждaм един глобен собственик че рaзвъждa кучетa… Дa не говоря колко нелегaлни продaжби имa в сивaтa икономикa. Всеки втори продaвa без лиценз… От товa трябвa дa се тръгне инaче и 100 години дa си чешем езиците нямa дa се опрaвим. Спaзвaне нa зaкони в aР. Бългaрия, нaлaгaне от изпълнителните влaсти и всичко ще се опрaви, чaк след тези стъпки може дa се говори зa евтaнaзия. Нaй лесно ще е дa изрaвним пaрлaментa със земятa, но твa е другa темa….

  • Тоя доктормного добре си направил СМЕТКАТА –Обработване на куче от 40 до 90 лв Ей приятел ми то пенсията на един ЧОВЕК е около 100 лв а ти искаш за едно КУЧЕ близо 100 лв Това е срамота бе АХМАК По добре да се разхождат тия кучета отколкото Общината да плаща от нашите пари на такива ветеринарни ТАРИКАТИ

Вашият коментар