Кучешкият приют ще е в ОСМА, агресивни и болни животни ще се умъртвяват

Хасково
ОСМА

Вече е избрано място за очаквания от години приют за кучета в Хасково и това е в бившата сграда на ОСМА, където преди години се помещаваше жандармерията, съобщиха за Haskovo.info от пресслужбата на кметството. Имотът се намира на входа на Хасково срещу Бирената фабрика.

Както Haskovo.info писа от общината отправиха искане към държавата за безвъзмездно предоставяне на земята под сградите там. Тази сутрин пък започна разчистване на парцела и явно неговата подготовка за приют.

За сесията на общинския съвет в петък кметът Добри Беливанов предлага и Правила за дейността на приют за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. Градоначалникът се мотивира със зачестилите напоследък сигнали и жалби от граждани във връзка с бездомните кучета.

В приюта се настаняват бездомни, скитащи и изгубени кучета – за временно приютяване и отглеждане до намиране и предоставяне на стопаните им. За кучетата ще бъдат прилагани грижи от ветеринар, предвижда се възможност за осиновяване.

При ухапване на човек или животно от страна на куче – компаньон с известен собственик, собственикът на кучето се глобява. При застрашаване живота на пострадалото лице или животно, констатирано със съответния медицински документ, кучето се отнема принудително от собственика и се подлага на евтаназия съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Безнадеждно болни и стари животни също се предвижда евтаназия. За агресивни бездомни кучета също е предвидена процедура по умъртвяването им по закон.

При нарушения пък в правилата са предвидени санкции за граждани и фирми от 100 до 5000 лв.

След известен период от време кучетата ще се връщат на местата, където са били заловени. Ще се води и регистър на кучетата.

От кметството уточниха, че във връзка с приюта са минали и процедури по съгласуване с институции, следящи за хуманното отношение към животните. На сесията се очаква да бъдат обявени и параметрите на приюта – на каква цена ще е и за колко животни.

Както Haskovo.info писа собственикът на хасковска ветеринарна клиника д-р Иван Иванов препоръча преди проекта за приют да се преброят бездомните кучета в града.

Още новини

loading...

24 коментара

 • Най- накрая някой да се сети, че хората са по важни от кучетата. По бул. Васил Левски има цяла глутница. Накрая на Патриах Евтимий има също, въпреки че Блага ги е маркирала с ушни марки се спущат към хората.По целия площад се разхождат най- различни крастави кучета. Не ме разбирайте неправилно – обичам кучетата, но не безстопанствените.

  • Tazi lubov ne e istinska I az ne obicam takiva hora kato
   Vas no ne Vi naricam krastavi a ako stava duma za edno malko dete koeto e bezdomnice I nyakoy napise ce ne go obica I go obijda ste zastitavas li tozi covek ne kakvo e razlicnoto mejdu covek I jivotno o da ima golyama razlika horata sa bez sirdecni tova krastavo ulicno kuce iskase li da e tam na ulisata mrisno I gladuvasto sega govorite taka no ste doyde den v koyto vie ste ste takiva

  • И защо,безстопанствените не заслужават ли обич и те носят душа? А замисляли ли сте се защо са станали безстопанствени…но вие не сте искрена ,вие не обичате кучетата ,както твърдите лицемерно. И не преувеличавайте ,кучетата до Блага са кротки ,е зависи ,ако някой ги предизвика…но то и с хората е така.

 • Празни приказки, някакви намерения, дрън дрън. Щом пред общината бродят и спят глутница кучета за какво говорим, те собствената си сграда не пазят, пък какво остава за града

 • В село Горски извор има много бездомни кучета и кучета със собственици , който ги пущат да обикалят селото !

 • Какъв ТЪЖЕН факт По времето на СОЦА тази сграда бе построена с цел обучение и запознаване на децата с въпросите на земеделието сега при така прехвалената ДЕМОКРАЦИЯ сградате ще е КУЧКАРНИК Този случай символизира и държавата ни ——-от добре уредена държава в КУЧКАРНИК

 • Много хубаво,само че ме притеснява това, че прекалено в много случаи ще се прилага евтаназията,което е ужасно. Ще трябва да се промени това иначе много лошя репутация за кмета и за града ни.

 • Много хубаво, само че ме притеснява факта , че прекалено в много случаи ще се прилага евтаназия,което е ужасно ,да не кажа отвратително и жестоко. Това говори много лошо за кмета и въобще за града ни. Разочарована съм от Вас,господин Беливанов.

 • В България няма утвърдена методика, по която да се тестват кучетата за агресивност.Дори и да е ухапало, кучето може да не е агресивно. Щели да евтаназират стари кучета!!Глупости, че уж това било, според ЗВМД. Няма такова нещо, изброени са точно случаите.Раздел VII. Евтаназия на животни
  Чл. 179. (1) Евтаназия на животни се извършва от ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, с лицензиран ВМП.
  (2) При евтаназия ветеринарният лекар вписва в амбулаторния дневник причините за извършването й и използвания ВМП.
  (3) Евтаназия се допуска при:
  1. неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания;
  2. ограничаване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората или животните;
  3. приключване на опитите с животни, когато са довели до необратими патологични изменения, причиняващи на животните болки и страдания;
  4. животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.

 • ТКатянче за какво са тия толкова приказки –закон членове и т н след като една филийка с антифриз решава въпроса

 • Този Иван ли е какъв е много да внимава,защото ви се четат IP иако те намеря долен изрод и ще те убия жив

 • До Мариянчето и Татянчето ——-Ще хванете на Баи Иван Краставицата А вие двете вместо да пишете за кучетата по добре си мийте МИНДЖИТЕИ мръсни

 • мога да кажа едно нещо на всички , които НЕ харесват бездомните кучета . Те са много по -хубави от тези ,които си разхожате по алейките . Причината е , че вашите померани пинчери и квито и да са др кучета си приличат, никаква разлика нямат ако не се гледа цвета при някои. Бездомните от друга страна … всяко е различно и всяко си има своя чар. Едно бездомно куче ще отцени много повече вашите грижи ,защото то е видяло много неща , то е видяло много зло, докато вашите мишки са толкова лигави , че не се трае . Обличате ги с дрехи и им вързвате плитки,а някои душички просят храна и мръзнат вън. Те за нищо не са виновни, най- често човек ги кара да стигнат до агресия, все пак и те са живи същества и те се защитават!!!!!!

 • ЖИВЕЯ КВ КАМЕННИ ИМАМЕ МАЛЪК ПАРК КЪДЕТО ЕДНО КУЧЕ ПРЕЗ 3 МЕСЕЦА РАЖДА ПО 8-9 КУЧЕНЦА МЪЧИМ СЕ ДА ГИ ХРАНИМ НО СЛИЗАТ НА ПЪТЯ КЪДЕТО МИНАВАТ КОЛИ ИМА ОПАСНОСТ ДА БЪДЯТ УДАРЕНИ КАЖЕТЕ МИ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ АЗ СЕ ОБРЪЩАМ КЪМ ВСИЧКИ АКО ИМА ЖЕЛАЕЩИ ДА ПРИЮТЯТ НЕКА ДА ЗАПОВЯДАТ НА УЛ.ЗАХ,СТОЯНОВ 43 ТЕ СА ТАМ ДО КОША ……….

 • Кой ще докаже,че са агресивни? Няма такова нещо-всяко агресивно куче да се евтанзира!!!!!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.