Регион

Евродепутат иска Димитровград да стане Св. Димитър

Евродепутатът Андрей Ковачев поиска Димитровград да бъде преименуван на Св. Димитър. Той обяви това в профила си във фейсбук.

„Бях обвинен, че нямам право да призовавам властите в Белград да се съобразят с решенията на местната власт в Димитровград за възстановяване на историческото име Цариброд.

Имам със сигурност обаче право да призова и настоящия, а и бъдещия Президент на България, да издаде един от тях указ за промяна на името на Димитровград в България на град Св. Димитър!

Моля, за Вашето мнение!?

Знам, че г-н Радев е от този град, знам, че за много от хората това не е важен въпрос, но смятам, че докато не се разделим с комунизма около нас и той не влезе в учебниците по история, не ни очаква нищо добро. Без памет за миналото сме обречени!“, казва евродепутатът.

Малко по-късно кметът на Димитровград Иво Димов също реагира на предложението на евродепутата и написа коментар в своя фейсбук.

Скъпи приятели, уважавам мнението на всеки, но днес попаднах на нещо, което няма как да подмина. Съжалявам, че ще си позволя по-емоционален тон, но вярвам, че така се чувства всеки един, когато по някакъв повод засегнат родното му място. Евродепутатът г-н Андрей Ковачев, който уважавам заради инстуционалната му представителност, провокира реакцията ми като кмет на Димитровград.

Надявах се, че годините на емоционални изблици и политически заигравки с името на Димитровград са останали зад гърба ни. Надявах се, че политици, общественици и всеки един, който уважава хората на Димитровград, ще се отнесе с нужната сериозност към историческата същност на един град, който за добро или лошо е създаден по време, когато много от нас още не са били родени. Един град, който е събрал родителите ни с една мисъл – да бъдат част от нещо голямо, нещо значимо, нещо ново, което да стане начало на един по-добър живот за тях и техните семейства.

На 11 април 2014 г. в Люксембург Съвета на Европа оцени Димитровград и градовете от още 10 държави, свързани чрез международния проект АТРИУМ със статут на Културен маршрут към Съвета на Европа. Широкият характер на партньорството е пример за единното признаване на важността на архитектурното наследство на 20 век, противоричиво, сложно, понякога неудобно, но част от европейската история.

Димитровград получи своето европейско признание, чрез значими и влиятелни международни организации и доказа своя европейски облик с политиките и постигнатото, което ясно го откроява, като модерен, динамичен и съвременен град, който цени историята си.

Всеки от нас стои стабилно в настоящето си, защото носи в себе си паметта на своя род и предци. Казах го вече веднъж, ще го споделя отново, защото това е разбирането ми. Нека уважаваме миналото си, за да градим успешно бъдещето си!

Димитровград доказа, че се развива, въпреки името си или заради него. Историята ще даде своята оценка, хората живеещи тук – също. А тяхното мнение според мен е най-важното.“, казва в своя коментар Иво Димов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пъдаря
Пъдаря
11.01.2017 14:33 14:33

Кооо ??? Неее!!! :) „което ясно го откроява, като модерен, динамичен и съвременен град“ Хаха … Къде видя динамика в умиращия пенсионерки град и запустелите детски градини бе Другарко ??? Бил модерен ? Добре си се научил да лъжеш !
„Всеки от нас стои стабилно в настоящето си, защото носи в себе си паметта на своя род и предци“ Опа опа тук яко се оля!!! Ти Другарко като развяваше Фалшивата си Диплома, къде точно стоеше и колко стабилна беше с лъжите си ?? Родата ти е селски мошеници и доносници от ОФ на Цола Драгойчева!!! Къде си тръгнал Марко да се правиш на професор ?? ХаХаХаХаХаХаХаХа

Back to top button