Регион

Уникални археологически находки от Капитан Андреево на изложба в Стара Загора

До 15 януари 2017 г. ще продължи откритата в Стара Загора изложба на археологически находки от района на Капитан Андреево, открити през 2012-2013 г. и непоказвани досега пред широка публика.

Експозицията включва експонати от голямото праисторическо ямно светилище, проучено под ръководството на чл.-кор. проф. Васил Николов и гл. ас. д-р Виктория Петрова от Националния археологически институт с музей при БАН.

Находки

Най-впечатляващото е изображението на Богинята майка с коси, сресани на кок – прическа, каквато нямала право да носи никоя смъртна жена. На възвишение в центъра на праисторическия обреден комплекс (5200 – 4600 г. пр. Хр.) е имало сграда – светилище с площадки за извършване на ритуали. Останките от тях били полагани в ями като жертвени дарове за плодородие в чест на Богинята майка, обясняват археолозите. Намереното изображение няма аналог в света.

Част от уникалните артефакти от Капитан Андреево вече са влезли във фонда на Националния археологически институт. Останалите археологически материали от светилището на Великата богиня с кока са предадени в Историческия музей в Свиленград.

Разкопките по трасето на строящата се тогава автомагистрала „Марица“ станаха възможни с финансовата подкрепа на Световната банка

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button