Баскетболистка осъди “Хасково 2012” за неизплатени 3500 долара

Спорт
Татяна Мелникова

Беларускинята Тацяна Мелникова осъди баскетболния клуб “Хасково 2012” за неизплатени възнаграждения, става ясно от решението на Хасковския районен съд, което може да се прочете Тук.

Претенцията на Мелникова е за сумата в размер на 3500 щатски долара, представляваща неизплатено трудово възнаграждение за периода февруари – март 2014 г., както и 754 щатски долара – лихва върху главницата от 8 март 2014 г. до 12 май 2016 г.

В исковата си молба баскетболистката казва, че е сключила трудов договор с клуба на 1 януари 2014 г. за срок 4 месеца – до последния ден на женския шампионат през сезон 2013-2014 г. Основното й месечно възнаграждение по договор било 2500 долара. Съгласно клаузите на договора, заплатата следвало да се плаща до 7-мо число на следващия месец. В случай, че клубът закъснее с повече от 20 работни дни с някое плащане към играча, последният ще има право да получи всички просрочени плащания и да бъде освободен от клуба без условия за задължения, с правото да подпише с друг отбор в България или чужбина.

Мелникова се състезавала за “Хасково 2012” в периода януари – 2 април 2014 г., когато напуснала отбора, като едностранно прекратила договора и уведомила клуба за това. Причината била, че клубът закъснял със заплатите. Тя твърди, че разговаряла с ръководството на клуба, но така и не получила неизплатените трудови възнаграждения: част от заплатата за февруари в размер на 1000 щатски долара, както и възнаграждението си за март – 2500 щатски долара.

От клуба отговарят пред съда, че представения договор не е трудов, а граждански. Баскетболистката нямала и трудова книжка.

Представят се и ордери, от които било видно, че на ищцата са били изплатени всички претендирани от нея суми. Относно заплатата за март от “Хасково 2012” посочват, че Мелникова изиграла последния си мач на 23 март 2014 г., след което самоволно напуснала клуба, не се появявала на тренировка или мач на баскетболния клуб. Не била взела участие в нито една среща до края на сезона и неоснователно претендирала с исковата молба заплата за март. Според клуба тя е нарушила клаузите на сключения договор, като не била изпълнила основното си задължение – да се явява и взема участие в тренировките и състезанията на баскетболния клуб. Неизпълнението на договорните задължения от страна на баскетболистката са причина и за липсата на плащане за март.

За целия период на договора Мелникова е трябвало да получи общо 10 000 щатски долара. За престоя си в клуба баскетболистката е взела общо 4000 долара.

Районният съд намира, че Мелникова е изпълнявала трудовите си функции в клуба за времето на договора, като нейният последен мач е бил на 23 март. В този смисъл е писмо от 26 септември 2016 г. на „Българска Федерация Баскетбол“, която няма данни за освобождаването й от клуба.

Съдът намира иска на беларускинята за основателен, като “Хасково 2012” ще трябва да й заплати освен исканите заплати с лихвата и 700 лв. разноски по делото, а по сметката на съда държавна такса от 320 лв. и разноски за вещи лица – 230 лв.

Допуска се и предварително изпълнение на решението на съда в частта на присъденото трудово възнаграждение.

Решението подлежи на обжалване пред Хасковския окръжен съд в двуседмичен срок.

Още новини

loading...

9 коментара

  • Нелоялно отношение към състезателките на отбора фамилия Станкови, поне излезнете и кажете: Да така е не плащаме на баскетболистките и всичко е коректно 🙂 🙂 🙂 Със здраве и успехи 🙂

  • Най сърдечно моля Общината да отпусне още 50-100 хил.лв. (до Нова година разбира се) ,че има още мнооого наредени на опашка…
    Има и текущи разходи и никак не са малки, като се калкулират и допълнтелните разходи (все пак са празници),едва остават по 10-20 хил. лева за харчене на месец (добре поне че е на глава от семейството та се връзват двата края)

  • Общинарите да не се правят на ударени,а да отпуснат още поне стотина хиляди,че семейството ми не се чувства комфортно по празниците-няма пари за нова кола,екскурзийка в чужбина.А ние ще докараме още няколко афроамериканки да изперем парите.И да не забравят след Нова година да ни гласуват нови поне 200000.А и феновете да се еазмърдат и пуснат по някой есемес – с текст дай левче,подпомагай семейство Станкови. Весели празници балъци!!!

  • Даааа, дайте ни още общински пари, а пьк ние ще се включим в предизборната кампания на ГЕРП и на Делянчо Добрев. Така както подкрепихме другаря Беливан Добрев за кмет. Важното е да гепим кинти и да си живеем живота,майната му на баскетбола.

  • Sem stankovi I na harvatkata ne platiha I na mnogo drugi van mama taiko I az podlizurkovzi lijigazkovzi do skoro na Bati joro gaza lizzahte a Dnes na Bati dobro a Utre na Niakoi drug dvulishnizi v a n m a m a. T a t k o I a z

  • Sem stankovi I na harvatkata ne platiha I na mnogo drugi van mama taiko I az podlizurkovzi lijigazkovzi do skoro na Bati joro gaza lizzahte a Dnes na Bati dobro a Utre na Niakoi drug dvulishnizi v a n m a m a. T a t k o I a z

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.