Хасково

Станислав Дечев за 2016-а: Изключително тежка година

Областният управител Станислав Дечев определи 2016-а като изключително тежка година. Това губернаторът стори в началото на заключителната пресконференция за работата си през 2016 г.

„През годината освен да изпълнявам текущите задължения на областен управител, на няколко пъти се наложи да действам и в условия на кризи. Не веднъж бяхме изправени пред кризисни моменти, в които съм удовлетворен, че действахме в синхрон и в интерес на информираността на хората“, посочи Дечев.

Кризите, с които се наложи да се справим през тази година не бяха малко. Освен опустошителните летни пожари, нашата област е и на пътя на мигрантския поток“, посочи областният управител. На наша територия е най-големият център за мигранти в Харманли, тук са и центровете в Пъстрогор и в Любимец. „Няма да допусна на територията на нашата област да бъде изграден нов бежански център“, категорично заяви Станислав Дечев. Той уточни, че до момента такъв вариант не е обсъждан, но за да разсее всякакви спекулации по тази тема, още веднъж подчерта, че на територията на областта не са оглеждани погранични застави за временни центрове.

През тази година беше завършено строителството на оградата по българо-турската граница. Последните 11,5 км ограда по поречието на река Тунджа се строят сега и ще бъдат завършени до май 2017 г., съобщи Дечев.

Прехвърляне на управлението на граничните пунктове Капитан Андреево и Капитан Петко Войвода също бе една от задачите, които изпълнихме през тази година, отчете областният.

„Успоредно с това обаче не спираме да търсим варианти за справяне с тапите по пътя преди пункта Капитан Андреево. Вече съм предложил да се отчуждят земи около трасето на магистралата и да се изгради паркинг, който да се стопанисва от държавата. Идеята е там да се отбиват тежките камиони и да се пропускат планово, за да не се образуват опашки. Тази идея е синхронизирана и с ОД на МВР-Хасково. Ако това се случи, ще се реши до голяма степен и проблемът със замърсяването на терените около магистралата“, подчерта Дечев.

Той говори още за консолидацията на ВиК сектора в региона, за прехвърлянето на държавни имоти на общините като първа стъпка за бъдещото икономическо развитие на отделните общини, за изключителното добрите резултати на Националната програма за енергийна ефективност в Хасковска област. „Благодарение на усилената работа и на областна администрация и на общините сега нашият регион е на трето място в страната, след Благоевград и Бургас, и до момента има регистрирани 572 сдружения, които участват в програмата“, съобщи той.

Темата, която искаме да поставим като приоритет в работата на Областна администрация е патриотичното възпитание на децата и младите хора, сподели Станислав Дечев. „Макар това да не е пряко мое задължение, ще продължа да работя в тази посока. Аз отчитам като изключително успешен „Часът по Родолюбие“, който инициирах по повод Деня на народните будители и чрез който влязохме във всяка класна стая в областта. Не по-малко интересни и полезни бяха и конкурсите за снимка и есе, посветени на 1 юни. Сега ми се иска да обърнем поглед и към физическото възпитание на младите хора и да се насочим към масовия спорт“, посочи Станислав Дечев.

Зам.-областният управител Валентин Ангелов пък изнесе оперативна информация, че всички пътища в областта са проходими, като единствено в Ивайловградско има 15 см. сняг, но пътищата се чистят.

Дечев пожела на всички мирна и спокойна 2017 г., защото светът, в който живеем ни изправя пред предизвикателства, които трябва да намерим сили да преодолеем.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button