Хасково

Свикват епизоотичната комисия заради 15 огнища на птичи грип в страната

Областният управител Станислав Дечев свика среща с фермери, отглеждащи птици на територията на Хасковска област. Причината за заседанието е превенция на заболяването инфлуенца по птиците или птичи грип.

Днес бе решено на 3 януари да бъде свикана Областната епизоотична комисия, за да бъдат предприети конкретни мерки срещу разпространението на заболяването на територията на областта.

На територията на нашата област няма огнища на заразното заболяване, категорични са от Областната дирекция за безопасност на храните.

Вече е създаден междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците между министерството на земеделието и храните, МВР и ДАНС. Щабът има всекидневни заседания, на които ще бъдат набелязвани превантивни мерки по области, където има констатирани огнища на болестта. Целта да се организира ефективен и навременен контрол. „Всички стопани, чиито птици са умъртвени заради заболяването инфлуенца ще бъдат обезщетени”, съобщиха от министерството на земеделието и храните.

От БАБХ съобщиха, че досега са унищожени над 9000 птици при констатираните 15 огнища на Инфлуенца по птиците в страната.

Засега огнищата на болестта са в областите Видин, Враца, София, Пловдив, Монтана и Ямбол.

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве, предупреждават от БАБХ.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици, както сред тя е и язовир Овчарица, който влиза и в Хасковско.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
66666
66666
30.12.2016 16:38 16:38

ПТИЧИЯ ГРИП НЕ Е ОПАСЕН ЗА ХОРАТА .КАКВА ПРОФИЛАКТИКА НА КОНТАКТНИТЕ С БОЛНИ ПТИЦИ КВИ ПЕТ ЛЕВА.ДОРИ АКО НА НЯКОЙ ЧОВЕК МУ УМРЕ ПИЛЕ ЗАЩОТО В БЛИЗОСТ ИМА ОГНИЩЕ ДА СИ ИЗКОЛИ ОСТАНАЛИТЕ И ДА ПРИБИРА В БУРКАНИ. СЛЕД ТЕРМИЧНА ОБРАБОТКА НЯМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ДА СЕ КОНСУМИРА МЕСОТО.СТИГА СТЕ ВСЯВАЛИ ПАНИКА.

1234567
1234567
30.12.2016 18:36 18:36

А бе бай х*й, на баба на село като й измрат кокошките, които са десетина на брой ще ги загуби всичките. Не е ли по-добре предварително да си ги направи консерви и да й се размине принудителното унищожаване? Отделно от това пък, от задните дворове /както ги наричат ветеринарите/ тръгват епидемиите, защото няма никакъв контрол. А от там отива и при големите ферми. А там загубите са огромни. Така, че не ръси мозък и ако искаш си яж консервите от умрели животни, обработени термично!

66666
66666
30.12.2016 19:29 19:29

ТИ МАЙ НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ КОЙ ТИ ГОВОРИ ЗА КОНСЕРВИ ОТ УМРЕЛИ ЖИВОТНИ МАЙ ТИ РЪСИШ МОЗЪК КАЗВАМ СЪЩО ЧЕ И ХОРАТА КОНТАКТНИ С БОЛНИ ПТИЦИ НЕ СА ЗАСТРАШЕНИ ОТ БОЛЕСТТА АМА ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ И ЧЕТИ

мечтиииии
мечтиииии
30.12.2016 21:32 21:32

Ееееех,кога ще дойде 1 април,та да поздравя в това сайтче бай Беливан Добрев и цялата му гербаджийска община с професионалния им празник -Деня на Льжата или Льжковден. Който доживее до пролетта ще бьде свидетел и читател.

Back to top button