Удължават ваканцията заради грипа в цяла Хасковска област

Хасково
Ученици

Ваканцията за учениците в Хасково и областта е удължена до края на седмицата. Причината за това е обявената миналата седмица грипна епидемия. Решението е взето от Регионалната здравна инспекция днес.

Миналата седмица заради големия брой болни – над 300 на 10 000 души беше обявена грипна епидемия в общините Хасково и Харманли. Днес в РЗИ са изчислили, че броят на заразените остава висок и с цел да се предотврати разпространението на вирусите, ваканцията се удължава. Тя трябваше да приключи утре, а учениците да са в клас в четвъртък. С днешното решение те трябва да са на училище в понеделник.

Пресконференция

Грипна епидемия на практика е обявена от утре до 10 януари включително и в Димитровград. Там заболеваемостта се е увеличила 4-5 пъти през последната седмица. Регистрираните нови болни от грип за периода са 689.

Така в Димитровград се спират имунизациите, детските и женски консултации, профилактичните прегледи, плановите операции и свижданията.

В Хасково заболеваемостта също остава висока, обявиха на пресконференция директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова и главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. Утре ще се реши дали да бъде удължена грипната епидемия за областния град и Харманли.

Малко по-късно днес кметът на община Хасково Добри Беливанов издаде заповед, с която ученическата ваканиця се удължава до петък 6 януари включително. Заповедта на кмета е съобразена с препоръките на РЗИ във връзка с повишената заболеваемост от грип в региона.

Ваканцията не важи за детските градини. Всички работят, в тези от тях където посещаемостта е по-ниска има сформирани сборни групи.

Още новини

loading...

12 коментара

  • РИО прави препоръка към МОН Хасково за ваканция ,а МОН Хасково ВСЕ ОЩЕ нищо не е решил!!
   Голяма новина – все още нищо се не знае!!

 • “В Хасково заболеваемостта също остава висока, обявиха на пресконференция директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова и главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. Утре ще се реши дали да бъде удължена грипната епидемия за областния град и Харманли.” – това означава ли, че може в Хасково да учат, а училищата от областта ще са във ваканция до понеделник?

 • Ей коментатори – ваканция и епидемия са различни неща – ваканцията е удължена до понеделник за цялата хасковска област, а епидемията не ви вълнува. четете бе!

 • РИО прави препоръка към МОН Хасково за ваканция ,а МОН Хасково ВСЕ ОЩЕ нищо не е решил!!
  Голяма новина – все още нищо се не знае!!

 • Искам да попитам защо се чудят дали да удължат епидемията, при условие че удължават ваканцията. Логика липсва.

 • Защо заповедта на кмета не е качена в сайта или във Фейсбук страницата на Общината?!

 • АБЕ със заповед и без заповед на тях не им се ходи на училище Ходенето на училище за 90 процента от учениците е за да се ЗАБАВЛЯВАТ А СОНЯ С ТАЯ ЧЕВЕНО$РОЗОВА КОСА Е леле НЯМАМ ДУМИ паднах под масата

 • Най-щастлива е Наска от общежитието, че не я пенсионираха и без да работи ще си взема и новата голяма заплата. Няма срам в тая готованка.

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.