Хасково

5000 празнуват на Йордановден в Хасково, спасяват кръста от реката

Днес Българската православна църква чества с велик водосвет Св. Богоявление – Йордановден. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

Имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa
Около 5000 именици празнуват Йордановден в община Хасково.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква.

В община Димитровград празнуват 296 Йордановци и 262 Йорданки. Името Данчо носят 103 димитровградчани. Най възрастният Йордан, който празнува е роден на 7 юни 1928 г., а най-малкият на 15 декември 2016 г. Най-възрастната Йорданка е родена на 13 декември 1924г., а най-малката на 12 авгус 2012 г.

От 11:30 ч. ще бъде извършено традиционното хвърляне на кръста на Богоявление във водите на река Марица. За смелите мъже, които се потопят в студените води на реката, за да вадят кръста, общината ще даде награди от по 20 лв., а за този, който го извади – 100 лв. За гражданите, дошли да наблюдават събитието има предвидени топъл чай и чаша вино за сгряване в студения зимен ден.

По случай Богоявление от 11:45 ч. в Харманли ще се проведе тържествен ритуал по изваждането на кръста от водите на река Харманлийска.

И тази година група харманлийци, облечени с народни носии, ще влязат в студените води на реката, за да изиграят мъжкото ледено хоро по повод Йордановден.

Литийното шествие ще тръгне от сградата на общината в 11:30 часа.

В община Ивайловград празникът Йордановден ще бъде посрещнат с Празнична Света литургия в храм „Свето Преображение Господне” от 8:30 часа, литийно шествие и ритуал по хвърляне на Кръста на площад „Тракия“ в 11 ч.

На празника Богоявление от 9 ч. ще бъде отслужена тържествена литургия в четирите църкви в Свиленград и църквата в село Студена.

Водосветът с хвърлянето на кръста във водите на Марица ще се състои от 11 ч., на десния бряг на реката.

В Симеоновград ритуалното хвърляне на кръста ще бъде от 11 ч. до пешеходния мост.

Водосвет на военнослужещите ще бъде отслужен от 12 часа на пл. „Свобода“ в Хасково.

Час по-рано ще се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев до читалище „Заря“, организиран от община Хасково. Церемонията е по повод 169 г. от рождението на поета-революционер.

Поканени са всички граждани, обществени организации и политически партии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button