Регион

Подслониха 12 бездомни в Свиленград, роторни снегорини още борят преспите

В събота и неделя отново ще остане отворен Центърът за седмична грижа на община Свиленград, за да подслони на топло и с осигурена храна бездомни и самотно живеещи хора с увреждания.

Миналият уикенд в центъра са отседнали 12 нуждаещи се, съобщават от кметството.

След шестдневния обилен снеговалеж и постоянните минусови температури обстановката в общината е спокойна. Всички пътища са отворени за движение на леки автомобили при зимни условия. Няма бедстващи хора. Електрозахранване и водоподаване има във всички населени места.

В Свиленград в ранните сутрешни часове се почистват и обработват със сол и пясък пътните платна на основните улици и улиците около учебните и детските заведения. Автомобилите се движат безпрепятствено, не се налага поставянето на вериги. Болницата, училищата и детските градини са отоплени и работят при нормални условия.

През последните 24 часа 13 машини по договор със снегопочистващата фирма и общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване” почистваха снега. Днес с доброволен труд се включиха служители на общинската администрация. Те проправиха пътеки в 30-сантиметровата снежна покривка по тротоарите и подходите към Бърза помощ, пазара, пощата и др. Като добър пример на някои места гражданите си почистиха тротоарите пред домовете и магазините и струпаха обилния сняг на купчини.

Магистрала

Пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на област Хасково са проходими при зимни условия. Товарният трафик е освободен. Автомагистрала “Марица“ вече е чиста до асфалт, като огромна помощ на снегопочистващите фирми оказаха слънцето и по-високите температури днес. Това констатира при проверка на състоянието на пътната мрежа в региона заместник-областният управител Валентин Ангелов. По-рано областният управител Станислав Дечев рано тази сутрин изиска от ОПУ да направи организация и да изчисти аутобана до черно, защото днес и утре времето ще позволи да се работи пълноценно. Очакванията са в събота отново да завали сняг.

Към този момент на деня има ограничение за движение на всички коли единствено по отсечките Студена-Радовец и Маточина-Щит. В тези участъци има преспи от 3 метра, които сега се пробиват с два роторни снегорина. Целта е пътят да бъде освободен до няколко часа, но към този момент остава непроходим.

До ивайловградските села Дългополци, Белополяне и Мандрица има достъп единствено за високопроходими автомобили. Там работата по чистенето на преспите също продължава. На територията на областта няма населени места без ток и вода, снабдяването със стоки е нормално.

Няма сигнали за хора в беда и за нуждаещи се от спешна помощ, до които не може да се достигне.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button