Хасково

Ядрено-магнитният резонанс е в Хасково, заработва до края на февруари

Ядрено-магнитният резонанс пристигна в МБАЛ-Хасково с тир. 5-тонният апарат бе изваден от камиона с помощта на кран.

Софтуерът на резонанса е последно поколение – от 2017 г. и апаратът струва около 2.5 млн. лв. Той е собственост на фирма и ще се ползва от болницата, обясни изпълнителният директор д-р Георги Гелов.

Апарат

Купеният малко по-рано скенер за 1 млн. лв. с кредит е собственост на болницата, като се очаква и двата високотехнологични апарата „Сименс“ да заработят в края на февруари. Те ще дават много точна диагностика. На резонанса се изследват основно мозък, стави, бял дроб.

Прегледът на новия скенер ще струва около 120 лв., като за сравнение на досегашния цената е 80 лв. Според д-р Гелов обаче разликата в качеството е все едно да се качиш от Трабант на Мерцедес.

Без направление изследването на резонанса е около 250 лв. Д-р Гелов посочи, че целта е да бъде сключен договор със Здравната каса.

Апарат

С новите апарати ще се вдигне качеството на диагностиката в болницата, като от МБАЛ ще се стремят и към все по-модерно лечение. В тази връзка се кандидатства и с проект по Трансгранично сътрудничество с Гърция за 1 млн. евро. По него се предвижда модернизация на ОАРИЛ и операционен блок в Хирургично отделение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button