Любопитно

Тракийки отбелязаха Бабинден в аванс с ритуал и много настроение

Бабинден, който се чества на 21 януари, в аванс днес отбелязаха от тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия – 2008“.

Константина и Гергана поздравиха жените със стихчета и подариха карамфили. След това бе пресъздаден ритуал за Бабинден, а тържеството продължи с музикална програма.

На Бабинден българите почитат своите баби акушерки, които са помагали не само при самото раждане, а преди и след него.

Бабинден

Ритуалът, показан от тракийки включваше обредното поливане и миене на ръце, каквото се прави рано сутринта на Бабинден – жените, които имат деца от една до три години, наливат вода, слагат в нея босилек или здравец. Приготвят сапун и нова кърпа, отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете.

Поливането се извършва под плодно дърво в градината или отпред на стълбите на къщата. При миенето бабата хвърля водата нагоре и изрича „Колкото са капките, толкова да е здравето“. Подсакача нагоре за да са пъргави децата.

Бабинден

Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея монета, а бабата връзва детето с бял или червен конец и го даряв с паричка.

Бабата акушерка слага празничната трапеза за всички жени, на които е бабувала и ги кани на гости.
В началото сядат само жените, чак по-късно идват мъжете и започва веселието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button