Любопитно

Професор откри фотоизложба за пясъчните дюни в Хасково

Проф. Светлана Банчева откри фотоизложбата „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ във фоайето на Младежкия център.

Експозицията е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, а съорганизатор е РИОСВ-Хасково.

Изложбата представя разнообразието от дюнни местообитания по Черноморското крайбрежие, както и скалите и сипеите в предпланинските и планинските територии на България извън екологичната мрежа Натура 2000. С разнообразната си флора и фауна те представляват важен елемент от биологичното разнообразие в страната. Като специфичен ландшафтен елемент, те имат и значителна естетическа стойност.

Изложба

За разлика от плажовете и крайбрежните територии по Черноморското крайбрежие, скалните местообитания не са обект на пряко ползване от хората, но имат естетическа стойност, разнообразявайки предпланинския и планинския ландшафт. Част от скалните комплекси са природни феномени.

Идеята на организаторите на изложбата е да насочат вниманието на обществеността към възможностите тези територии да се използват за туризъм, рекреация, опознаване на природни забележителности, както и да представят типичното за целевите екосистеми биологично разнообразие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ку-ку
Ку-ку
02.02.2017 11:54 11:54

Приказката за вълка и агнето има хидродинамичен елемент.
доц. Денев – ТУ София

Back to top button